Sokkal több előnye van a távmunkának, mint azt a vezetők gondolnák
Fotó:123RF

Sokkal több előnye van a távmunkának, mint azt a vezetők gondolnák

Ahogy enyhül a járvány, úgy kerül egyre elérhetőbb közelségbe, hogy visszakapjuk a régi életünket. Hamarosan ismét látogathatók az éttermek, a kocsmák, a koncertek, de a szórakozás mellett a munka világa is vissza fog térni a régi kerékvágásba. Vagy mégsem?


Rengeteg felsővezető nyilatkozott arról az elmúlt napokban, hogy heteken belül visszahívja a dolgozókat az irodákba. Sokan torkig vannak a távmunkával, mások lehetőség szerint sose hagynák el az otthonuk kényelmét. A legtöbb vezető hibrid modellekben látja a megoldást. Azonban nem biztos, hogy célravezető megbolygatni a jelenlegi folyamatokat. A Business Insider összegyűjtötte, mennyi előnye van a home office-nak.

Nőtt az otthonról dolgozók teljesítménye

Az Upwork nemrégiben a távmunka hatásait vizsgálta. A felmérésében résztvevők 61 százaléka úgy nyilatkozott, hogy jelentősen javult a teljesítményük az otthoni munkavégzésnek köszönhetően. Ennek a hátterében Douglas Quenua elemzése szerint számos dolog áll. Az online munka hatására nőtt a meetingeken a részvételi arány, a menedzserek figyelmesebbek lettek, a kommunikáció egyszerűbbé vált, a munkatársak jobban összedolgoztak, és a munkahelyi szünetek gyarapodása is pozitívan hatott az alkalmazottakra. Ahogy az emberek egyre jobban hozzászoknak a távoli munkavégzéshez, illetve új technológiák és online munkára épülő vállalkozások jelennek meg, úgy fog egyre tovább nőni az emberek produktivitása is.

Persze nem mindenki ilyen derülátó. Az Upwork HR-menedzsereket célzó felmérése kimutatta, a válaszadók 22,5 százaléka úgy érezte, csökkent a munkavállalók teljesítménye az elmúlt néhány hónapban.

Kedvezőbb lakhatási körülmények

Richard Florida, a Torontói Egyetem várostudományi és gazdasági professzora úgy véli, rengeteg család fog kiköltözni a nagyvárosokból egy nyugodtabb vidéki élet reményében. A távmunka lehetőséget ad a munkavállalóknak, hogy onnan dolgozzanak, ahonnan akarnak, így semmi akadálya, hogy maguk mögött hagyják a túlárazott, zsúfolt belvárosi lakásukat. Az Upwork számításai szerint nagyjából 23 millió amerikai tervezi, hogy másik helyre költözik. A népszerű városokban összpontosuló munkalehetőségek egyenlőbben fogak eloszlani a közeljövőben.

Az új sláger a vegyesfelvágott

A vállalatok toborzó-stratégiáiban szépen kirajzolódott egy új irányvonal. Eddig a teljes munkaidőben alkalmazott dolgozókat preferálták, manapság viszont inkább egy főállású és szabadúszó munkavállalói egyveleg kialakításán dolgoznak a szakemberek. Amerika 1000 legnagyobb vállalata is ebbe az irányba kacsintgat.

A független tanácsadókból állóBusiness Talent Group rámutatott, a vállalatok változatosabb, képzettebb tehetségeket keresnek, a távmunkának köszönhetően pedig teljesen mindegy nekik, hogy honnan dolgoznak ezek a szakemberek. Így a toborzók bőséges forrásból meríthetnek.

Pénz – és időspórolás

Mivel nem kell bejárni a munkahelyre, az ingázással töltött idő felszabadult. Ez nemcsak több szabadidőt, de vastagabb bankszámlát is eredményezett az érintetteknek.

Az Upwork elemzése alapján egy évnyi home office összesen 9 napnyi utazástól szabadította meg a munkavállalókat. Azok, akik autóval jártak dolgozni, nagyjából 1,3 millió forintot spórolhattak meg.

A Northwestern Egyetem gazdasági professzora, Robert Gordon szerint ez nem csak az alkalmazottaknak jó. A több szabadidő és pénz nagyobb költekezéseket fog eredményezni, ami jó hatással lesz a gazdaságra.

Van a szezon, meg van a fazon

Nagyon fontos különbséget tenni a pandémiás távmunka, és a békebeli home office között. Számos olyan probléma, ami a járvány alatt megnehezíti a távmunkát, normális időkben nincs jelen. Ilyen például a gyermekfelügyelet az iskolák bezárása miatt. Egy egészséges világban a home office olyan munkakörülményeket nyújt, ahol a dolgozót senki és semmi nem zavarja meg a koncentrációban, még a kollégák sem. Ez pedig nagyfokú teljesítménynövekedést eredményezhet.


Ne hagyd ki!