A külföldön dolgozó magyarok több mint 3 milliárd eurót küldtek haza
Fotó:123RF

Minden utalás mögött egy történet: így jönnek-mennek a pénzek Magyarországon

3 milliárd 348 millió eurót, nagyjából 1175 milliárd forintot utaltak külföldről Magyarországra 2020-ban – közölte az Eurostat. Ez jókora visszaesés a 2019-es 4,437 milliárd euróhoz képest, de nem magyar különlegességről van szó. A járvány miatt sok addig külföldön dolgozó tért haza, mások elvesztették az állásukat, ezért nem utaltak annyit.


Európa az élen

A pénz legnagyobb részét, 1015 milliárd forintot az EU más országaiból küldték ide.Ennek egy része az az összeg, amit a kivándorolt magyarok hazautalnak, de az is ide tartozik, amit a külföldi cégnél dolgozó, a magyar lakcímüket és számlaszámukat megtartó emberek keresnek.

Az osztrák cégek magyarországi lakhellyel rendelkező dolgozóiknak 1,352 milliárd euró, vagyis 474 milliárd forint fizetést adtak, ez lett az EU 17. legfontosabb nemzetközi pénzügyi transzferútvonala, írja a hvg.hu.

Innen is ment pénz

Eközben 416 milliárd forintot utaltak Magyarországról valamely más országba, ebből 215 milliárdot az EU-n kívülre, 209 milliárdot az unióba. Ennek az összegnek egy része az itt dolgozó bevándorlók hazautalása, de ide tartozik az is, ha valaki a határon túli rokonainak küld pénzt.

Ezzel Magyarország az EU 27 tagállama közül az 5. leginkább rászoruló a külföldről érkező pénzekre. Magyarországnál többet a GDP-hez viszonyítva csak Horvátországba, Lettországba, Romániába, valamint a dúsgazdag, de nagyon sok külföldön munkát vállaló polgárral rendelkező Luxemburgba utaltak.


Ne hagyd ki!