Hazamentek a kamionsofőrök, így nem jut elég gumicukor a boltokba

Van egy rossz hírünk a gumicukor-függőknek

A HARIBO közölte, hogy hamarosan gumicukor-hiány ütheti fel a fejét a kontinensen, ugyanis nincs elég kamionsofőr, akik eljuttatnák a termékeket a boltok polcaira.


A csapból is az folyik, hogy nincs elég mikrochip, akadozik a fa, a hús és a vegyiáru utánpótlás, és úgy igazából mindenből hiány van a világon. A globális ellátási láncot három, jól körülírható jelenség szaggatja. Egyrészt a gigantikus konténerhajók működtetése iszonyatosan költségigényes, másrészt nincs elég rendelkezésre álló hajókonténer, harmadrészt olyan túlterheltek a kikötők, hogy sokszor heteket vesztegelnek a hajók, mire megszabadulhatnak rakományuktól. A HARIBO arra hívta fel a figyelmet, hogy a lokálisabb, szárazföldi szállítmányozás is komoly gondokkal küszködik. Nincs elég kamionsofőr.

A vendégmunkások befolyása

A HARIBO egyelőre csak az Egyesült Királyságot figyelmeztette a beszállítói problémákra, de minden bizonnyal hamarosan egész Európában érezhető lesz a gumicukor-hiány. Nincs kivétel, a HARIBO összes terméke érintett.

Kate Shoesmith, a Toborzási és Foglalkoztatási Szövetség vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az Egyesült Királyság javarészt európai, főleg román és bolgár kamionsofőrökre támaszkodott a pandémia előtt. Az említett vendégmunkások a Brexitet még átvészelték a szigetországban, de legtöbbjük a koronavírus berobbanása után jobbnak látta maga mögött hagyni az Egyesült Királyságot.

A bit közúti fuvarozási egyesület jelentése szerint jelenleg több mint 60 ezer kamionsofőrre lenne szükség az Egyesült Királyságban. Az egyesület becslése szerint tavaly nagyjából 30 ezer kamionos forgalmi vizsgát kellett elhalasztani a vírus miatt, így jelentősen megcsappant a helyi utánpótlás.

Egy kormányszóvivő az ügy kapcsán közölte, hogy az állam szorosan együttműködik az érintett piaci szereplőkkel. A sofőrök az elkövetkező hónapokban nagyobb fizetésekre és jobb munkakörülményekre számíthatnak.

Lassan mindenhol ott lesz

A HARIBO magyaroroszágon is képviselteti magát. A HARIBO Hungária Kft-t 1991-ben alapították. Jelenleg nagyjából 253 alkalmazottja van a gyártónak. Éves árbevétele 15 milliárd 836 millió forint körül mozog, melyhez 1,693 milliárd forintos jegyzett tőke társul.

A HARIBO Magyarország mellett még további 9 országban, összesen tíz telephelyen folytat gyártást és több mint 7000 alkalmazottat foglalkoztat. A cég már több mint 100 országban terjeszti a termékeit.

Ne hagyd ki!