A HARIBO közölte, hogy hamarosan gumicukor-hiány ütheti fel a fejét a kontinensen, ugyanis nincs elég kamionsofőr, akik eljuttatnák a termékeket a boltok polcaira.


A csapból is az folyik, hogy nincs elég mikrochip, akadozik a fa, a hús és a vegyiáru utánpótlás, és úgy igazából mindenből hiány van a világon. A globális ellátási láncot három, jól körülírható jelenség szaggatja. Egyrészt a gigantikus konténerhajók működtetése iszonyatosan költségigényes, másrészt nincs elég rendelkezésre álló hajókonténer, harmadrészt olyan túlterheltek a kikötők, hogy sokszor heteket vesztegelnek a hajók, mire megszabadulhatnak rakományuktól. A HARIBO arra hívta fel a figyelmet, hogy a lokálisabb, szárazföldi szállítmányozás is komoly gondokkal küszködik. Nincs elég kamionsofőr.

A vendégmunkások befolyása

A HARIBO egyelőre csak az Egyesült Királyságot figyelmeztette a beszállítói problémákra, de minden bizonnyal hamarosan egész Európában érezhető lesz a gumicukor-hiány. Nincs kivétel, a HARIBO összes terméke érintett.

Kate Shoesmith, a Toborzási és Foglalkoztatási Szövetség vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az Egyesült Királyság javarészt európai, főleg román és bolgár kamionsofőrökre támaszkodott a pandémia előtt. Az említett vendégmunkások a Brexitet még átvészelték a szigetországban, de legtöbbjük a koronavírus berobbanása után jobbnak látta maga mögött hagyni az Egyesült Királyságot.

A bit közúti fuvarozási egyesület jelentése szerint jelenleg több mint 60 ezer kamionsofőrre lenne szükség az Egyesült Királyságban. Az egyesület becslése szerint tavaly nagyjából 30 ezer kamionos forgalmi vizsgát kellett elhalasztani a vírus miatt, így jelentősen megcsappant a helyi utánpótlás.

Egy kormányszóvivő az ügy kapcsán közölte, hogy az állam szorosan együttműködik az érintett piaci szereplőkkel. A sofőrök az elkövetkező hónapokban nagyobb fizetésekre és jobb munkakörülményekre számíthatnak.

Lassan mindenhol ott lesz

A HARIBO magyaroroszágon is képviselteti magát. A HARIBO Hungária Kft-t 1991-ben alapították. Jelenleg nagyjából 253 alkalmazottja van a gyártónak. Éves árbevétele 15 milliárd 836 millió forint körül mozog, melyhez 1,693 milliárd forintos jegyzett tőke társul.

A HARIBO Magyarország mellett még további 9 országban, összesen tíz telephelyen folytat gyártást és több mint 7000 alkalmazottat foglalkoztat. A cég már több mint 100 országban terjeszti a termékeit.

The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!