egy kimerült férfi fekszik a laptopján, elaludt munka közben
Fotó: Shutterstock

Jobb vezető szeretnél lenni? Kezdj hozzá éjszaka!

Számos munkahelyen – különösen, ahol nagy a nyomás − az alvásmegvonás a becsület jelvénye.


Mindemellett egyre nehezebb is jól aludni: az eszközeinket működtető kék fények megzavarják a cirkadián ritmusunkat, a hibrid és a távmunka pedig még inkább felborítja az időbeosztásunkat. Pedig a rossz alvás árt a vezetőnek, az alkalmazottaknak, és megmutatkozik a vállalat eredményein is. A vezetők fontos tulajdonságai között találjuk a fókuszáltságot, és a meggyőzőképességet, melyeket fáradtan sokkal nehezebb fenntartani. Az Inc. segítségével végigvesszük, melyek azok a vezetői tulajdonságok, amelyek megfelelő mennyiségű és minőségű alvással jobban működnek.

Mások inspirálása

A legjobb vezetők inspirálják a csapataikat, az alváshiányos vezetők azonban kisebb valószínűséggel mutatják ki a pozitív érzelmeket (például az örömöt vagy az izgatottságot).

Valószínűbb az is, hogy egy kialvatlan vezető karizmahiányos benyomást kelt.

Fokozott kreativitás

Az IBM kutatása szerint a nagy volumenű vezetők kreatívak, ezáltal nem hoznak felesleges kompromisszumokat és nem ragaszkodnak a status quóhoz, ily módon nagyobb eséllyel kerülnek lépéselőnybe a versenytársaikkal szemben. Az alvás köztudottan fokozza a kreatív gondolkodás és a problémamegoldás képességet.

A vezető és alkalmazottjai együttműködésének hatékonysága

A Chorus Sleep és Dr. Greg Wells teljesítményfiziológus közös tanulmánya arra jutott, hogy ahogy amikor a kutatásban résztvevők alvása javult, 55 százalékkal többet dolgoztak együtt. A hatékony munkahelyi együttműködéshez ugyanis magas szintű érzelmi intelligencia (EQ) szükséges, az alváshiány pedig bizonyítottan kimeríti az EQ-tartalékainkat.

Magasabb EQ-szinttel nagyobb valószínűséggel tudunk együttműködni, koordinálni, kommunikálni és inspirálni egymást a közös munka elvégzése érdekében.

​Hogyan építsük be a jó alvást a vállalati gyakorlatba?

Vezetőként érdemes alkalmazottjainkat tájékoztatni arról, hogy miért fontos az alvás. Az utóbbi években a magánéletünk és a szakmai életünk közötti határok minden eddiginél jobban elmosódnak, az alvás azon kevés szempontok egyike, amely mindkettőre pozitív hatással van. Ha a munkahét egy részében aszinkron munkaszokásokat állítunk fel, az segíthet az alkalmazottaknak, hogy a számukra leghatékonyabb alvási időbeosztás szerint alakítsák ki munkarendjüket.

A hatékony alvás egyik legnagyobb akadálya a termelékenységi paranoia.

Vezetőként érdemes inkább az eredmények értékelésére összpontosítani, mint a teljesítményekre és a számokra, ezzel engedélyt adva a beosztottaknak, hogy a billentyűleütések helyett az alvást helyezzék előtérbe.

Ne hagyd ki!