Svájccal igen nehéz versenybe szállni ezen a téren (is)
Fotó: Shutterstock

A tehetségek elszipkázásában nem állunk fényesen az EU-ban

Több mint 130 országot vizsgál az a felmérés, amely a tehetségek vonzása és megtartása terén évente rangsorolja az államokat. Magyarország a tavalyi helyéhez képest hátrébb került a friss listán, valamint több regionális versenytársa is megelőzi.


Gyengült Magyarország agyelszívásban és megtartásban

A Globális Tehetség-versenyképességi Index szerint idén (sőt, tíz éve folyamatosan) Svájc vonzza leginkább a világ legtehetségesebb embereit – írja az Insead. A 134 országot vizsgáló kutatás listájának második helyére Szingapúr, a harmadikra pedig az Egyesült Államok került. Utánuk a top10-ben Dánia, Hollandia, Finnország, Norvégia, Ausztrália, Svédország és az Egyesült Királyság következnek 2023-ban. Egyébként a top 25-ben 17 európai állam szerepel.

A HVG megjegyzi, Svájc az első helyét az erős szociális hálójának és a természeti környezetének köszönheti. Szingapúrnál kiemelendő a magasan képzett munkaerő és az innovatív gazdaság, valamint az Egyesült Államokban különösen vonzóak a világszínvonalú egyetemek és az üzleti iskolák.

Magyarországi a tavalyi helyzetéhez képest egy pozíciót rontva a 38. helyre került, az EU 27 tagállama közül pedig a 23. Olyan regionális versenytársak előznek meg minket, mint Ausztria (17.), Csehország (23.), Szlovénia (28.), Szlovákia (36.) és Lengyelország (37.).

Itt állunk az innovációs világrangsorban

Egyébként az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) tanulmánya szerint tavaly ismét Svájc volt a leginnovatívabb ország is a világon. Utánuk az Egyesült Államok és Svédország következett. A lista végén Burundi, Irak és Guinea állnak. Magyarország a 35. helyet foglalja el a vizsgált 132 nemzet között.

Az országokat 80 szempont alapján vizsgálta az ENSZ. Például olyan területekre fókuszáltak, mint a befektetések, az oktatás, a kutatásokra fordított finanszírozás vagy az online termékek fejlesztése.

Ugyan a lista első húsz helyén főleg európai országok szerepelnek, azonban olyan nemzetek is igen jó helyen végeztek, mint például India, Indonézia, Pakisztán, Üzbegisztán és Brazília.

Viszont a WIPO felhívja rá a figyelmet, hogy a kockázati tőkebefektetések megcsappanása több ország innovációs erejére igen kedvezőtlenül hathat. Arról tájékoztattak, hogy 2022-ben 40 százalékkal, 2023 első hat hónapjában pedig további 47 százalékkal csökkent a kockázati tőkebefektetések értéke éves alapon. A visszaesést elsősorban a kamatlábak emelkedésével magyarázza a szervezet.

Itthon is felmérték a hazai K+F képességeket 

Egyébként a chiphordozó kerámialapkák fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is felmérte a hazai K+F képességeket a nyáron. Úgy találták, a gyártókapacitás középtávon kiépíthető.

A COVID alatt tapasztalt chiphiány rámutatott egész Európa sérülékenységére, miközben hazánk jelenleg is világszínvonalú anyagkutatási képességekkel rendelkezik. Erre a tudásra építve, a fejlett technológiai piacra való belépéssel jelentősen növelhető a magyar gazdaság versenyképessége és szuverenitása, egyúttal jelentősen csökkenthető az ország nemzetközi kitettsége

- idéztük Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt néhány hete.

A politikus megjegyezte, technológiailag gyorsan változik a félvezető üzletág, valamint kiemelkedő a fejlesztési tevékenység az értéklánc minden szakaszában.

A széleskörű innovációs tevékenység okán a projekt és a későbbi fejlesztések érdemben járulnak hozzá a magyar gazdaság technológiai fejlettségének előmozdításához, az Ipar 4.0 folyamataihoz, az ipar technológiaváltásához

- mondta az államtitkár.

Ne hagyd ki!