A mondás szerint a körtét nem lehet összehasonlítani az almával. Az árát sem.


Az elmúlt időszakban sokat drágult a zöldség és a gyümölcs, ami az inflációt is meglökte. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatsorából arra is választ kapunk, hogy melyek azok a mezőgazdasági termékek, amelyek a drágulás éllovasai közé tartoznak. Elismerjük, hogy nem mindenkit hoz lázba, ha megtudja, hogy tavaly novemberben átlagosan 7,2 százalékkal ugrott meg a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára a megelőző év azonos időszakához képest, de ha alaposabban megnézzük a számokat, találunk néhány -szó szerint húsbavágó- érdekességet. Így azt is könnyebben megértjük, hogy miért lett drágább az élet, miért kell több pénzt kiadnunk ugyanazért az árucikkért több pénzt a boltokban.

Hullámzó húsárak

Az élő állatok felvásárlási ára 10,8 százalékkal alacsonyabb volt tavaly novemberben, mint egy évvel azelőtt, az állati termékek átlagos árszintje 4,1 százalékot emelkedett. Miközben a vágó sertések felvásárlási ára 22,2 százalékkal, a baromfiké 3,7 százalékkal csökkent, a vágó marha felvásárlási ára 12,7 százalékkal, a juhé 31,0 százalékkal emelkedett. A tehéntej felvásárlási ára 2,5 százalékkal emelkedett, a tojásé 9,8 százalékkal csökkent, a méz ára viszont 22,9 százalékkal szökött feljebb egy év alatt tavaly novemberig.

A körte és az alma esete

Az áremelkedés egyértelmű csúcstartója a körte. A KSH adatai szerint 2019 novemberében 125 forint volt ennek a gyümölcsnek a kilónkénti átlagos felvásárlási ára. Ez ugrott föl egy év alatt 203 forintra. Ez több mint 60 százalékos emelkedésnek felel meg. Az alma felvásárlási ára egészen más pályát futott be. Egy év alatt több mint 4 százalékkal mérséklődött a felvásárlási ára.

Hangsúlyozzuk, a KSH átlagos felvásárlási árakat közöl, mire az adott termék a boltok polcaira kerül, te már vásárlóként egészen más árakkal találkozol.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A politikusok sehol, a tudósokban bíznak leginkább a magyarok

A tudósokban a magyarok kétharmada bízik, ami a legmagasabb mutató a különböző szakmák körében. A legkevésbé a politikusokban bízunk.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: 123RF

Hol érdemes most ingatlant venni befektetésként? Mutatjuk

A legnagyobb hozamot jelenleg vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!