Fénykorukat élik a társasjátékok
Fotó: Shutterstock

Ezek a világ legértékesebb társasjátékai

Innovációk hozták el a társasjátékozás új korszakát, maguk mögött hagyva sok olyan klasszikust, mint például a Ki nevet a végén? vagy a Gazdálkodj okosan. A játékokra megugrott a kereslet, ami hatással volt az árukra is. A különlegesebb darabok pedig egyenesen luxuscikké váltak.


Ezek a világ legdrágább társasjátékai

A társasjátékozás világa jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Messze maga mögött hagyta az olyan klasszikus játékokat, mint a hagyományos Monopoly, a Ki nevet a végén? vagy a Gazdálkodj okosan. Igaz, a régebbi játékok közül egy-egy ritkább, különlegesebb darabért manapság is sokat hajlandók fizetni a gyűjtők. Mutatjuk a Vg listáját a világ legdrágább társasairól!

  • Catan telepesei: Modern társasjátékozás úttörője, dinamikus táblával és dobókocka nélkül. A 3D gyűjtői kiadása 540 ezer forint környékén érhető el.
  • Kingdom Death: Monster: Egy Kickstarteren indult kooperatív játék, ahol civilizációépítés a cél. Teljes kiegészítő csomaggal 900 ezer forintba is kerülhet.
  • Small World gyűjtői kiadás: Klasszikus területfoglalós játék, 3D modellekkel és fémpénzekkel. Ritkasága miatt 1,5 millió forintért kínálják.
  • Outrage! Deluxe kiadás: Londoni Tower köré épülő társas, melyben 18 karátos aranyból készült koronaékszerekkel és mahagóni táblával büszkélkedhet, ára körülbelül 5 millió forint.
  • Okos Scrabble: High-tech változat, amely felismeri és felolvassa a kirakott szavakat, több mint 10 millió fontba kerülhet.
  • Monopoly Atlantic City kiadás: A klasszikus Monopoly egyik legritkább kiadása, mely egy aukción 50 millió forintért kelt el.
  • Sotheby’s három az egyben játékkészlet: Egy luxus játékkészlet, mely borostyánból, ébenfából és ezüstből készült. Majdnem 350 millió forintot fizettek érte.
  • Tömör arany Monopoly: Kizárólag a pénzmúzeumban kiállított, nagyjából 750 millió forint értékű színarany készlet. Nem eladó.
  • Királyi sakk: A Pearl Royale Chess 1,5 milliárd forint értékű, 18 karátos fehéraranyból készült és gyémántokkal díszített sakk-készlet.
  • Charles Hollander Backgammon: Az ostáblának is nevezett játék, amely aranyból, ezüstböl és gyémántokból készült. Nagyjából 2 milliárd forint az értéke.

PS5 viszi a hátán a videójáték-ipart

Egyébként a Newzoo piackutató jelentésé szerint a tavaly tavaszi esést követően magára talált és növekedett a globális videójáték-piac. Az előrelépést elsősorban a konzoleladások felpörgésével magyarázzák a szakértők - írta a Reuters.

Az előrejelzések alapján az ágazat 2,6 százalékos pluszban zárhatta az évet. Tehát világviszonylatban összesen 187,7 milliárd dollárt tehettek ki a hardver- és szoftvereladások tavaly, valamint a játékokon belüli digitális javak értékesítései. Egyébként 2022-ben 5 százalékos esést mértek a globális szektorban.

A szakemberek úgy vélik, a 2023-as növekedés annak tulajdonítható, hogy a világjárvány után eddig kellett várni, hogy helyreálljon a játékkonzolok keresleti-kínálati egyensúlya. Ez leginkább a piacot vezető japán Sony PlayStation 5-eladásain látszik meg, melyből több mint 40 milliót értékesítettek világszerte.

Azonban kevésbé kedvező a helyzet a játékszoftverek eladásainál. Például az Egyesült Államokban amíg a konzoleladások 23 százalékkal nőttek 2023 első félévében éves alapon, addig a szoftverértékesítések stagnáltak.


Ne hagyd ki!