Budapest is felkerült a listára
Fotó: Shutterstock

Tíz európai város, ahol megugrott a turisták száma

Rendkívül megugrott a külföldi turisták száma néhány európai városban az idén. Sok helyszínen több mint másfélszeresére emelkedtek a költéseik. Budapest is felkerült a top10-es listára. Mutatjuk.


Nagyot ugrott a turisták száma Budapesten

Átalakulhatnak az európai utazási trendek az idén nyáron. A jelentős hőhullámok és a kiugró szállodaárak miatt az utazók egyre inkább elkerülik a mediterrán térséget. Helyettük az olyan, kevésbé frekventált célpontok válnak népszerűbbé, mint Brüsszel, München, Varsó, vagy éppen Budapest – írja a Bloomberg. Igaz, a Chase Travel adatai alapján továbbra is London, Párizs és Róma a legnépszerűbb utazási célok.

A Portfolio gyűjtése alapján soroljuk azokat a városokat, melyekben megugorhatott a turisták idei létszáma 2023 azonos időszakához viszonyítva (bankkártyás költések alapján).

  1. Brüsszel: 73 százalékos a növekedés éves alapon
  2. München: 63 százalék
  3. Zürich: 59 százalék
  4. Varsó: 55 százalék
  5. Amszterdam: 54 százalék
  6. Bécs: 53 százalék
  7. Shannon: 53 százalék
  8. Zágráb: 51 százalék
  9. Prága: 49 százalék
  10. Budapest: 48 százalék

Ez a három ország a külföldre utazó magyarok kedvence

Egyébként a hosszú hétvégékén jellemzően egy-egy várost látogatnak meg az utasbiztosítással külföldre utazók magyarok. Például tavaly pünkösdkor átlagosan 5 napra kötöttek biztosítást 8800 forintért - derül ki a Netrisk összeállításából. Az első negyedévben a megkötött utasbiztosítások átlagdíja 9 százalékkal nőtt éves szinten.

Tavaly pünkösdkor az olaszországi, ausztriai és németországi városok voltak a legnépszerűbbek. A külföldre látogatók átlagosan 5 napra kötöttek utasbiztosítást fejenként 8800 forintért. Az utasok kevesebb mint fele, 47 százaléka autóval, 39 százalékuk pedig repülővel utazott külföldre.

A teljes tavalyi évet nézve viszont nem a városlátogatások, hanem a tengerparti pihenés volt a legnépszerűbb utazási cél. A legtöbben horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, az országok sorrendjében Ausztria a második, Olaszország pedig a harmadik. Tavaly átlagosan 7 napra szóltak a Netrisknél kötött utasbiztosítások, a szerződések átlagdíja pedig 10 ezer forint volt.

Akár a tavaly pünkösdi, akár a teljes évre vonatkozó számokból is jól látható, hogy naponta kevesebb mint 2 ezer forintból kijön az utasbiztosítás, amely komoly védelmet nyújt egy esetleges külföldi baleset, kórházi kezelés, esetleg lopás esetén is. A jól megválasztott biztosítással akár milliós kiadásról is megkímélhetjük magunkat

- mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint még az 1-2 napos rövid városlátogatások esetén is érdemes megkötni egy utasbiztosítást. Az ilyen rövid utaknál sokan a bankkártyájukhoz tartozó utasbiztosításokban bíznak, ám ezeknél a szolgáltatási paletta gyakran korlátozott, nem nyújt megfelelő segítséget, ha nagyobb baj történik.

A Netrisk idei adataiból az látszik, hogy az első negyedévben az egy évvel korábbinál 13 százalékkal több, 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek az ügyfelek. Az átlagdíj 10 500 forintot tett ki ebben az évben, ami 9 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakára vonatkozó 9600 forinthoz viszonyítva.

Ne hagyd ki!