Ha reklámozunk, alaposan végig kell gondolnunk, mi szerepel a hirdetésben, mert a jogszabálysértésért komoly bírság jár.

Piros almát a piros almával!

Akár a vállalkozás éves nettó árbevételének tíz százalékára is rúghat a bírság, ha egy vállalkozás jogsértő módon reklámozza termékét vagy szolgáltatását. Tilos például olyan hirdetést közzé tenni, amelyik a környezet vagy a természet károsítására ösztönöz, de a gyermekek érzelmi vagy erkölcsi fejlődését károsító reklámokért is büntetés jár. Sokkal gyakoribb például a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat alkalmazása. Például, amikor úgynevezett összehasonlító reklámmal akarja a hirdető igazolni, hogy az ő terméke a jobb. Ilyenkor azonos rendeltetésű, azonos szükségleteket kielégítő cikkek ellenőrizhető dokumentálható tulajdonságait lehet csak összevetni.

Nem játék!

A reklámok valóságtartalmát, jogszerűségét egy hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellenőrzi. Itt bárki, tehát ügyfél, vagy versenytárs is, tehet bejelentést, ha úgy érzi, valami nem stimmel a hirdetéssel. A reklám jogszerűségét a közzétevőnek kell igazolnia. Ha ez nem sikerül, akkor komoly bírságra számíthat. Volt olyan, valótlanságot tartalmazó reklámjait széles körben terítő vállalkozás, amelyik 2019-ben 800 millió forint bírságot kapott. A GVH pedig csak az elmúlt két évben összesen csaknem 6 milliárd forint bírságot szabott ki a fogyasztók megtévesztése miatt. Ha valaki biztosra szeretne menni, nem árt, ha hirdetéseit megjelenésük előtt átnézeti egy reklámjogásszal!

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!