A Nasa felvétele egy űrben, a Föld felett dolgozó robotkarról
Fotó: unsplash

Hamarosan az űrből is reklámokkal bombáznak minket!

A nagyhatalmak és a milliárdosok a gazdasági haszon reményében egymással versengve igyekeznek meghódítani a világűrt. A lehetőségre egy induló vállalkozás is felfigyelt és Elon Musk segítségével űrreklámokat kínálna a szokatlan megoldásokat kereső hirdetőknek. A lehetőség 2022-től bárki előtt nyitva áll!


​Szelfiző műhold

Egy kanadai startup vállalkozás a Geometric Energy Corporation (GEC) Elon Musk Tesla vezér űrvállalkozásával a SpaceX-el közösen azt tervezi, hogy űrreklámokat tesz közzé. A cég jelenleg egy saját műhold a CubeSat kifejlesztésén munkálkodik, melynek egyik oldalán egy pixeles kijelzőn lehet majd megjeleníteni a reklámokat, logókat vagy művészeti alkotásokat. Miután a műhold pályára állt egy szelfibotot enged ki magából, amelyen egy kamera veszi majd a műhold kijelzőjét. Az adást élőben közvetítik a YouTube-on vagy a Twitch-en, ahol azt bárki megtekintheti. A tervek szerint űrreklámokat 2022-ben kezdenek majd sugározni.

​Tokenek kriptovalutáért

Ahhoz, hogy valaki a CubeSat-on hirdethessen, tokent kell majd vásárolnia, melyből várhatóan öt féle segíti a tartalmak elhelyezését. A Béta és Ró tokenek segítségével az emberek eldönthetik, hogy hová helyezzék el a képpontjukat. A Gamma és a Kappa tokenek befolyásolják a pixel kinézetét, míg a Kszi token határozza meg, hogy mennyi ideig lesz az látható. A tokenekért kriptovalutákkal lehet majd fizetni, de hogy egy token vagy egy-egy egész műhold mennyibe fog kerülni, azt még nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy az űrreklám bárki, tehát multinacionális világcégek és magánemberek számára is elérhető lesz. Az ötlet egyébként nem új, a GEC már 2018-ban bedobta az ötletet a SpaceX-nek, ám az űripari cég csak nemrégiben reagált a megkeresésre.

The Conversation

Ne hagyd ki!