Hatóságnál jelentették az 5G érezhető sugárzását, pedig ki sem volt építve a technológia
Fotó: Shutterstock

Onnan is érkezett panasz az 5G-re, ahol nem építették ki

Megmérték a 5G-hálózatokból eredő elektormágneses sugárzást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei. A sugárzás érzékelhető hatása miatt korábban olyan helyről is érkezett panasz, ahol nem volt elérhető a technológia.


Sokan aggódnak az 5G miatt

A NMHH és az NNK a Nemzetközi Sugárvédelmi Szövetség (IRPA) konferenciáján mutatta be a közös 5G-mérési projektjük eredményeit. A kutatás apropóját adta, hogy a magyar lakosság egy része mind a mai napig félelemmel tekint egy antennacserére vagy egy új állomás felhúzására. Az 5G-s hálózat kiépítését különösen nagy aggodalom övezte, bár a kezdeti hype mára többnyire lecsendesült – írja a hwsw.hu.

Azonban az NMHH-hoz korábban olyan helyről is érkezett panasz "az ember által is érezhető 5G sugárzás” miatt, ahol a szolgáltatás még el sem indult. Máshol a tömeges mobilhálózat-frissítés éjszakai antennaszerelése okozott félelmet. A hatóság szerint az is jellemző, hogy a lakosság inkább a nagyobb antennák miatt igényel náluk méréseket. A kisebb méretű, de nagyobb teljesítményű egységek ellenőrzésére kevesebb kérés érkezik.

A két szervezet az 5G-s hálózatok elektromágneges sugárzását mérte. Az eredmények nem mutattak egészségügyi határérték-túllépést. Az eredményeikből az is kiderült, hogy a hálózati lefedettség hazánkban egyáltalán nem számít jelentősnek, sőt, az Európai Unióban az egyik legkisebb.

Alig volt előrelépés az 5G-s lefedettségben

Néhány hete írtunk róla, hogy a mérések alapján a bulgáriai mobilhálózatok voltak messze a leggyorsabbak az idei év első három hónapjában a letöltésrben a régióban. Magyarország is előkelő helyen szerepelt, hiszen a vizsgált nyolc országból a harmadik lett. A feltöltési sebességet tekintve pedig a dobogó második fokára állhattunk a horvátok mögött, de a bolgárok előtt.

Az 5G alapú hálózat terjesztéséhez úgynevezett DSS-alapú (Dynamic Spectrum Sharing) fejlesztések szükségesek. Az ilyen jellegű beruházásoknak köszönhetően Bulgáriában az 5G-s hálózat elérhetősége egy év alatt több mint negyedével nőtt. Magyarországon viszont csupán 0,7 százalékos volt a bővülés 12 hónap alatt.

Vesszük az 5G-s mobilokat, mint a cukrot

Magyarországra szállították a legtöbb 5G-képes mobilt a régióban 2021 utolsó negyedévében. Az 5G-s készülékek értékesítése a teljes hazai piac 65 százalékát tette ki. Ezt a sebességindexek azonban kevésbé tükrözik.

Magyarországon a nagyvárosokban és azok vonzáskörzetében többnyire eleve nagy tartalékokkal rendelkező 4G-s hálózatokat üzemeltetnek az operátorok, a legnagyobb kapacitást biztosító 3,6 GHz-es sávban működő 5G-s hálózattal pedig jellemzően csak Budapest és a megyeszékhelyek belvárosa lett ellátva. Rurális területen - ahol a medián sebességértékek eleve alacsonyabbak - vagy DSS-alapon vagy 700 MHz-en zajlanak fejlesztések, melyektől - legalábbis a jelenlegi technológia mellett - nem várható kiugró javulás a hálózati kapacitás terén.

The Conversation

Ne hagyd ki!