Azonban úgy tűnik, hogy egyelőre nem kezelendő probléma
Fotó: Shutterstock

Kutatók: függőséget okozhatnak a feldolgozott élelmiszerek

A legfrissebb kutatások szerint a dohányzáshoz hasonló függőséget okozhat a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása. Azonban a szakemberek szerint ez egyelőre nem kezelendő probléma.


A cukor és a zsír felelhet az feldolgozott élelmiszer-addikcióért

Ashley Gearhardt a Michigani Egyetem pszichológusa. Ő és a kutatócsoportja publikálta azt a friss tanulmányt, amely szerint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása a dohányzáshoz hasonló függőséget okoz. Úgy látják, hogy ezen termékek gyorsan hasznosuló magas cukor- és zsírtartalma lehet a kulcs az ételfüggőség megértéséhez.

A kutatás szerint a feldolgozott élelmiszerek, illetve az azokban lévő, gyorsan felszívódó cukor és zsír - a dohánytermékek nikotinjához hasonlóan - kényszeres fogyasztást váltanak ki. Pszichoaktívak, mert hangulatjavító hatásuk van, így befolyásolják a viselkedést, és sóvárgást eredményeznek.

A tanulmányban kifejtik, hogy a dohányfüggőséggel vetekedő erősségű addikciót - hasonlóan a cigarettásdobozokon látottakhoz - érdemes lenne a termékek csomagolásán is feltűntetni. Igaz, hogy az ételfüggőség egyelőre nem számít kezelendő problémának, de amerikai egészségügyi szakemberek szerint fel kellene venni a függőségek listájára. Amíg ez nem történik meg, addig a megfelelő kezelési protokollt sem lehet kidolgozni – írja a Qubit.

A frissen publikált kutatás alátámaszthatja a nemrégiben egy brit diabétesz-konferencián elhangzott következtetéseket is. Jen Unwin brit klinikai pszichológus dolgozott ki egy háromhónapos terápiás eljárást, amely alacsony szénhidráttartalmú diétával és pszichoterápiával sikeresen csökkentette az ételfüggőséget. A tudós szerint amikor az alacsony szénhidráttartalmú diéták után a diétázók jelentős része visszatér a korábbi táplálkozási szokásaihoz, gyakran a kiindulási súlyához képest is elhízottabbá válik. Ez olyan, mint amikor a dohányosok újra meg újra visszaszoknak.

Egyébként is problémát okozhat a túlzott cukorfogyasztás

A túlzott cukorfogyasztás veszélyeire egyébként is rendszeresen felhívják a figyelmet a kutatók. Tápanyagtartalma gyakorlatilag nincs a cukornak. A sejteknek nélkülözhetetlen a glükóz, de nem minden fogmájában van a test előnyére. Mutatjuk, hogyan károsíthatja az egészségünket a túlzott fogyasztása:

Májkárosítás: Az étkezési cukor 50 százaléka fruktóz, amit csak a máj képes feldolgozni és tárolni. Ez rendben is van addig, amíg naponta néhány gyümölccsel kell elboldogulnia. Ha több fruktózzal dolgozik, a felesleget zsírsavakká alakítja, amelyek a zsírsejtekbe kerülnek. Azonban gyakran nem sikerül kilöknie magából az összes zsírt, valamennyi benne marad. Emiatt a máj elkezd fáradni, végül mindez a zsírmáj diagnózisában csúcsosodik ki.

Kardiovaszkuláris problémák: A cukor ha közvetetten is, de megváltoztathatja az ér belső felületét: megvastagodik, törékenyebbé és rugalmatlanabbá válik. A magas vércukorszint miatt a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak, ami megnöveli a trombusok kialakulásának kockázatát. A cukor emellett megköti és visszatartja a vérben a koleszterint. A cukor tehát rizikófaktora a szívbetegség kialakulásának.

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség: A szénhidrát nagyobb mennyiségben fogyasztva, hirtelen megemeli a vércukorszintet. Ekkor a hasnyálmirigy hatalmas mennyiségű inzulin termelésével próbálja csökkentetni a vércukrot. Emiatt a mirigy akár néhány évtized alatt kimerülhet, elgyengülhet, és nem tud elegendő inzulint szolgáltatni, a sejtek pedig éhezni kezdenek. Az enyhén magas vércukorszint is megnöveli a demencia, illetve az Alzheimer-kór kialakulásának lehetőségét.

Daganatok: A cukor képes létrehozni és fenntartani rákos elváltozásokat. Jelenléte miatt gyakrabban alakulnak ki a testben szabad gyökök, károsodnak a mitokondriális funkciók, illetve képződnek abnormális sejtek. Utóbbiak szaporodásába sokkal nagyobb eséllyel csúsznak aztán hibák, ezzel is fokozva a rákos elváltozások létrejöttének esélyét. Emellett a cukor táplálja is a rákos sejteket.

Elhízás: A cukorfogyasztás a túlsúly és az elhízás kialakulásához is hozzájárul. A felesleges energia, amit nem tud felhasználni a szervezet, elraktározódik glikogén és zsír formájában.


Ne hagyd ki!