Más kutatók szerint az emberi élettartamot is meghosszabbíthatja
Fotó: Shutterstock

Egyszerű étrend segíthet a bélrák megelőzésében

Egy nagyszabású kutatás eredménye szerint van olyan speciális étrend, amely több mint ötödével csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának a kockázatát a férfiaknál. Mutatjuk a részleteket!


Van olyan étrend, amivel csökkenthető a bélrák kockázata a férfiaknál

A zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdagabb étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiaknál a vastagbélrák kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik ezekből kevesebbet fogyasztanak - állítja egy frissen publikált amerikai tanulmány.

A kutatásban mintegy 80 ezer férfi adatait vetették össze, és a BMC Medicine orvosi lapban jelentették meg az eredményeit. A vizsgálatokban 93 ezer nő is részt vett, de náluk ilyen összefüggést nem állapítottak meg az MTI információi szerint. A férfiaknál egyébként is magasabb a bélrák kialakulásának a valószínűsége.

A vizsgálatokkor arra voltak kíváncsiak, hogy az alanyok milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztanak bizonyos ételeket és italokat egy több mint 180 tételből álló listáról. Az ételeket egészséges növényi (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, hüvelyesek, tea, kávé), kevésbé egészséges növényi (finomított gabonafélék, gyümölcslevek, burgonyafélék, hozzáadott cukor) és állati eredetű (állati zsír, tejtermék, tojás, hal- és tengeri állat, hús) élelmiszercsoportokba sorolták.

A tudósok úgy gondolják, hogy a gyümölcsökben, a zöldségekben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben lévő antioxidánsok olyan krónikus gyulladások ellen hatnak, amelyek daganathoz vezethetnek, ezzel csökkenthetik a rák kockázatát.

A harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon a bélrák. Férfiaknál 23-ból, nőknél 25-ből egynél fordul elő.

Emberek életét hosszabbíthatja meg, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás alacsony szintje évente mintegy hárommillió ember haláláért felelhet világszerte – állapították korábban meg az amerikai Tufts Egyetem kutatói. Arról tájékoztattak, hogy sikerült bizonyítaniuk a feltételezést, hogy összefüggés lehet a szívbetegségek kialakulása és a túl kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás között.

Az egyetem tudósai kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálozások legnagyobb arányban a kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó országokban és régiókban fordulnak elő. Azok egyhetedéért az elégtelen gyümölcsfogyasztás, egytizenkettedéért pedig a nem megfelelő zöldségfogyasztás okolható.

A kutatók szerint társadalmi összefogással és a kutatási eredményeik világszintű ismertetésével globálisan növelhető lenne a zöldség- és gyümölcsfélékre az igény, ami több millió ember életét hosszabbíthatná meg.

Ne hagyd ki!