A magyarok többsége betartja a szabályt és reggelizik
Fotó: 123RF

Ma mit reggelizel? Maradsz a szokásosnál vagy már ünnepelsz?

A magyarok étkezési szokásairól készült felmérés a közelmúltban. Az adatok szerint az emberek háromnegyede rendszeresen reggelizik, valamint a túlnyomó többségben vannak azok, akik sós ételeket fogyasztanak. Azonban előfordulnak furcsa szokások is.A reggeli a legfontosabb étkezés?

A legtöbben 10-15 percet töltünk a reggelivel és 500-1000 forint között költünk rá minden egyes nap. Leginkább a sós élelmiszereket, azon belül a szendvicseket részesítjük előnyben, de nem vetjük meg a bundáskenyeret, vagy a lángost sem a nap első étkezésekor. Alkalmanként édes termékek is fogynak: ebben a kategóriában a különböző péksütemények, müzlik, gyümölcsök, zabkásák dominálnak. Azonban olyan ember is akad, aki egyetlen kocka csokoládéra esküszik napindító étkezésként – írja cikkében a HelloVidék.hu.

„A kutatás szerint a magyarok 73 százaléka reggelizik. Ez jó hír, tekintve, hogy mennyire fontos étkezése a napnak az egészségünk szempontjából a reggeli. Csupán a válaszadók 4 százaléka mondta azt, hogy kizárólag hétvégente van ideje reggelizni, és csupán 3 százalék hagyja ki teljesen ezt az étkezést”

- mondta Antal Csaba, a kutatást megrendelő cég, a Pek-Snack Kft. ügyvezető igazgatója.

Az üzletember arról is beszámolt, hogy a megkérdezettek 44 százaléka a nap legfontosabb étkezésének a reggelit tartja. A válaszadók esetében az étel kiválasztásánál pedig a fontosabb szempontok közé tartozik, hogy „finom legyen, tápláló, egészséges, valamint könnyen és gyorsan elkészíthető”.

A kérdések kitértek a reggeli helyszínére és a társaságra is. A válaszok szerint a magyarok 6 százaléka útközben fogyaszt valamit, azonban a legtöbben otthon szakítanak időt az étkezésre. A válaszadók egyharmada pedig a munkahelyén étkezik először.

Bajban a pékségek

A felmérés szerint napunk egyik legfontosabb indítója a pékáru. A Haszon.hu az utóbbi időben foglalkozott a pékségek helyzetével, hiszen a szakemberek szerint a költségeik növekedése a termékeik jelentős drágulását vonja maga után a közeljövőben.

Varga Ferenc, a Magyar Pékszövetség Csongrád-Csanád megyei elnökségének tagja - aki egyeben a mórahalmi és ásotthalmi Varga Pékség vezetője is - elmondta, hogy a közelmúlt áremeléseit újabbak követhetik. A mostani drágulást a liszt árának növekedése indokolta, de a munkabérek alakulása sem kedvezett a péktermékek árszintjének.

„A lisztnél már most olyanokat mondanak, hogy nem tudom, mi lesz a vége. Elhangzott, hogy az eddigi durván 100 forint körüli összegről 150 forintra emelkedik a liszt kilónkénti ára”

– mondta a szakértő, majd hozzátette:

„Egy pékségben ünnepkor, hétvégén, akkor dolgozunk, amikor más pihen. Erre egyre nehezebb embert találni. Nem látom a hosszú távú utánpótlást, mert nem akarják a fiatalok ma ezt a szakmát választani. Az alkalmazottak is tisztában vannak ezzel, elém álltak egy kőkemény béremeléssel.”

Ha bővebben érdekel a téma, ebben a cikkünkben olvashatsz utána a pékségek helyzetének.

Ne hagyd ki!