Német repülők forradalmasíthatják a Brazil legiközlekedést

Német repülők forradalmasíthatják a Brazil légiközlekedést

A német Lilium elektromos repülőket gyártó startup egymilliárd dolláros üzletet kötött Brazília legnagyobb belföldi légitársaságával, az Azul-lal.


A világ kormányai egyre nagyobb elvárásokat támasztanak a légitársaságokkal szemben egy környezettudatosabb, karbonsemleges jövő reményében. Egyes társaságok már aktívan azon dolgoznak, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. A haladó gondolkodású vállalatok új üdvöskéje a brazil Azul légitársaság. Az Azul 220 darab elektromos, függőleges fel- és leszállásra képes légijármű (eVTOL) vásárlásáról állapodott meg a német Lilium vállalattal. Egyetlen eVTOL nagyjából 4,5 millió dollárba kerül, így hozzávetőlegesen egymilliárd dolláros üzlet született.

Lesz rá igény

A két vállalat tájékoztatása szerint a céljuk egy eVTOL repülőgép-hálózat kiépítése Brazíliában 2021. és 2025. között. A hétszemélyes járművek 282 kilométer per órás sebességre lesznek képesek, amelyhez egyetlen töltéssel 250 kilométeres hatótáv társul. Az Azul Brazília legnagyobb belföldi légitársasága a kiszolgált városok és a napi indulások tekintetében. John Rodgerson, az Azul vezérigazgatója hozzátette, az Azul brandje, útvonal hálózata és hűségprogramja segít megteremteni a piaci igényeket és a keresletet a Lilium repülőgép-hálózatára.

Szépen fejlődik a startup

A Liliumot 2015-ben alapították. A vállalat hat év alatt olyan sikeressé vált, hogy már az Airbus-al és a BlackFly-al emlegetik egy lapon. A befektetők eddig 300 millió dollárt pumpáltak a cégbe, de a sikereken felbuzdulva hamarosan további 830 millió dollárral gyarapodhat a cég tőkéje. Amint ez megvalósul, a vállalat piaci értéke elérheti a 3,3 milliárd dollárt. A tőkebevonás a QellSPAC biankó vállalat segítségével történik. A folyamatot az egykori Airbus vezérigazgató, Thomas Enders elnöksége alatt bonyolítják le. A Lilium és a QellSPAC összeolvadása után a Tesla veteránja, Gabrielle Toledano és a légiközlekedési vezető, Henri Courpron is csatlakozni fog a Lilium vezetőségéhez.

Ne hagyd ki!