Aratnak a fintech cégek, máris megdőltek a 2020-as számok
Fotó: Unsplash

Aratnak a fintech cégek, máris megdőltek a 2020-as számok

Idén már több mint 54,42 milliárd dollárnyi támogatás futott be a világ pénzügyi technológiai vállalataihoz.

Azzal nem mondunk újdonságot, hogy a pénzügyi technológiai vállalatok (fintech) virágkorukat élik. Az befektetők az óriási hozamok reményében egyre több pénzt pumpálnak az említett vállalatokba. Idén eddig 1303 finanszírozási megállapodás született, amelyeknek köszönhetően 7 hónap alatt több mint 54 milliárd dollárnyi (16200 milliárd forint) befektetés áramolt a fintech cégekhez. Tavaly egész évben nem kapott ennyi pénzt a szektor. A vállalatok a csillagászati összeg jelentős részét az idei második negyedévben gyűjtötték. A fintech cégek finanszírozási összegei 30 százalékos növekedést mutattak az idei első negyedévhez képes, így a második negyedévben már 30,79 milliárd dollárnyi (9 ezer milliárd forint) befektetést könyvelhettek el. Nézzük, hogyan alakult a fintech szektor finanszírozása az idei második negyedévben!

Piaci gigászok

Az elmúlt negyedévben 88 olyan vállalat volt, amelyek fejenként minimum 100 millió dolláros támogatásban részesültek. Ezek a vállalatok zsebelték be az elmúlt három hónap fintech-befektetéseinek 70 százalékát. A befektetők célkeresztje elsősorban olyan vállalatokra irányult, amelyek a gyorsan növekvő, több milliárd dolláros piacok szereplőinek működésébe „rondítottak bele" kiváló, innovatív tevékenységeikkel. A befektetők köreiben kifejezetten népszerűek voltak az e-kereskedelmi platformok.

Latin-Amerika

A közép- és dél-amerikai régió vállalatihoz idén eddig 4,25 milliárd dollárnyi befektetés folyt be, amely óriási növekedést jelent a tavalyi, egész éves 2,8 milliárd dollárhoz képest. A második negyedéves befektetések 70 százalékát a brazil cégek könyvelhették el. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a lakosság köreiben egyre népszerűbbek a digitális szolgáltatásokat nyújtó, úgynevezett kihívó bankok (ilyen például a Revolut), ugyanis az inkumbens pénzintézetek a magas árszabásuk mellett nem tudják megfelelően kiszolgálni az ügyfelek igényeit. Ezt a jelenséget a pandémia brutálisan felerősítette.

Európa

Az európai piacon nem mutatkozott olyan drámai növekedés, mint a Latin-Amerikain, a gigafinanszírozások több mint fele mégis az öreg kontinensen kötöttek ki. Elég csak a Trade Republic-ra (900 millió dollár), a Klarnára (639 millió dollár), vagy a Wefox-ra (650 millió dollár) gondolni. Ez annyira nem is meglepő, hiszen a felhasználók egyre inkább átpártolnak a digitális szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi szervezetekhez. A Mastercard tavalyi felmérése rámutatott, hogy az ügyfelek 62 százaléka szívesen lecserélné a fizikai banki szolgáltatásokat egy digitális platformra. Ez a hajlandóság 2017-ben még alig érte el a 49 százalékot. Arról nem is beszélve, hogy az európai és az egyesült királyságbeli régiók aktívan támogatják a fintech cégek működését.

Meddig tart ez a lelkesedés?

A finanszírozók fintech vállalatokba fektetett bizalma idén év végéig még biztosan kitart. A tőkések óriási potenciált látnak a pénzügyi technológiai vállalatokban, amelyektől gigantikus megtérüléseket remélnek. Sokan közülük minden nyereségüket újabb és újabb vállalatokba fektetik. Az Andreessen Horowitz például júniusban 2,2 milliárd dollárt gyűjtött össze a harmadik kriptovaluta alapjához, míg az Index Ventures 2,9 milliárd dollárt különített el fintech-befektetésekre. Mindenesetre napjainkban több fintech vállalat létezik, mint eddig valaha, így várhatóan egy ideig még szárnyalni fognak az említett vállalatok.

The Conversation

Ne hagyd ki!