A válaszadók csupán harmada kötne házasságot azért, hogy párkapcsolatát a következő szintre emelje – ez derült ki az OTP Bank megbízásából készült kutatás eredményeiből. A friss házasok közül az első lépésekhez egyre többen igényelnek valamilyen államilag támogatott hitelt.


Belső indíttatás vagy külső szempontok?

Az OTP Bank Házasságkötési trendek felmérésében a kutatók azt vizsgálták, hogy mit gondolnak a házasságról a legalább 6 hónapja párkapcsolatban élők és mi motiválja közülük azokat, akik frigyre lépnének. A válaszokból kirajzolódott, hogy a boldogító igen kimondásához a többség külső szempontokat vesz figyelembe: a párok az állami támogatások, kedvezmények (62%), a megszületendő gyermek (38%) és a család, barátok elvárása (29%) miatt házasodnak. Akik viszont így vélekedtek, azok döntő többsége (70%) a házasságot egyáltalán nem tervezők köréből került ki.

Hol a boldogság?

A kitöltők csaknem fele úgy véli, hogy házasság nélkül is lehet boldogan élni. Nagyobb arányban gondolják ezt a férfiak és a fiatalabbak (18-29 évesek), sőt a házasságot már tervezők 40 százaléka is ezt vallja. A megkérdezettek negyede – kiváltképp a nők – szerint ez csak egy papír, semmin nem változtat. A kutatásban résztvevők harmada, gondolja úgy, hogy a házasság példaértékű szövetséget jelképez (tavaly emelkedett a házasságkötések száma 3 százalékkal, ami így több mint kétezerrel múlta felül a 2019. évi értéket. Ennél több házasságot utoljára 1986-ban kötöttek).

A családtámogatások hatása

A házasság mellett anyagi érvek is szólnak: az esküvőt tervező párok 7 százaléka számol Babaváró Kölcsön felvételével, 15 százaléka a CSOK-kal, és szintén 7 százalék mindkettővel. Akik már felvették valamelyiket, azok is inkább a Babaváró Kölcsönt választották (babaváró 12%, CSOK 5%) és a már házasok ugyan kevesebben, de hasonló arányban terveznének a felvétellel.


The Conversation

Friss

Photo by Dan Gold on Unsplash

Itt a lista, ezek az élelmiszerek drágultak nagyon sokat

Mutatjuk, mi mennyibe kerül most.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!