A férj felhúzza a gyűrűt a felesége ujjára az esküvőn
Fotó:Shutterstock

Pénzért vagy szerelemből? Ezt gondolják a magyar párok a házasságról

A válaszadók csupán harmada kötne házasságot azért, hogy párkapcsolatát a következő szintre emelje – ez derült ki az OTP Bank megbízásából készült kutatás eredményeiből. A friss házasok közül az első lépésekhez egyre többen igényelnek valamilyen államilag támogatott hitelt.


Belső indíttatás vagy külső szempontok?

Az OTP Bank Házasságkötési trendek felmérésében a kutatók azt vizsgálták, hogy mit gondolnak a házasságról a legalább 6 hónapja párkapcsolatban élők és mi motiválja közülük azokat, akik frigyre lépnének. A válaszokból kirajzolódott, hogy a boldogító igen kimondásához a többség külső szempontokat vesz figyelembe: a párok az állami támogatások, kedvezmények (62%), a megszületendő gyermek (38%) és a család, barátok elvárása (29%) miatt házasodnak. Akik viszont így vélekedtek, azok döntő többsége (70%) a házasságot egyáltalán nem tervezők köréből került ki.

Hol a boldogság?

A kitöltők csaknem fele úgy véli, hogy házasság nélkül is lehet boldogan élni. Nagyobb arányban gondolják ezt a férfiak és a fiatalabbak (18-29 évesek), sőt a házasságot már tervezők 40 százaléka is ezt vallja. A megkérdezettek negyede – kiváltképp a nők – szerint ez csak egy papír, semmin nem változtat. A kutatásban résztvevők harmada, gondolja úgy, hogy a házasság példaértékű szövetséget jelképez (tavaly emelkedett a házasságkötések száma 3 százalékkal, ami így több mint kétezerrel múlta felül a 2019. évi értéket. Ennél több házasságot utoljára 1986-ban kötöttek).

A családtámogatások hatása

A házasság mellett anyagi érvek is szólnak: az esküvőt tervező párok 7 százaléka számol Babaváró Kölcsön felvételével, 15 százaléka a CSOK-kal, és szintén 7 százalék mindkettővel. Akik már felvették valamelyiket, azok is inkább a Babaváró Kölcsönt választották (babaváró 12%, CSOK 5%) és a már házasok ugyan kevesebben, de hasonló arányban terveznének a felvétellel.


Ne hagyd ki!