Golden retriever kutyakölyök fekszik a zöld növényzetben, a háziállatok lassítják a demenciát
Fotó: Shutterstock

A háziállatok szellemileg frissen tartják gazdáikat

Már több tanulmány is kimutatta, az emberek és háziállataik közötti erős kötelék egészségügyi előnyükkel is jár, például csökkenti a vérnyomást és a stresszt. A legújabb kutatások arra engednek következtetni, hogy kiskedvenceink még a demenciát is lelassíthatják.Módszertan

A tanulmányt a Michigani Egyetem kutatói publikálták, akik több mint 1300 idős felnőtt kognitív funkcióit vizsgálták. A résztvevők átlagéletkora 65 év volt, 53 százalékuk rendelkezett valamilyen háziállattal, 32 százalékuk pedig már legalább öt éve élt kedvence társaságában.

A kutatók különböző tesztek segítségével hat éven keresztül vizsgálták az emberek mentális képességeit, illetve azok változását. Egyebek között számolási feladatokat és memóriateszteket kellett végezniük. A szakemberek egy 0-27-ig terjedő skálán pontozták a résztvevők eredményeit.

Az eredmények

A tudósok megállapították, hogy hat év alatt a kognitív pontszámok lassabban csökkentek azoknál az embereknél, akik kisállatot tartottak. A szellemi hanyatlás azoknál mutatkozott meg legkevésbé, akik régóta, minimum öt éve élnek együtt kedvenceikkel. Az ő kognitív pontszámaik átlagosan 1,2 ponttal voltak magasabbak, mint a háziállat nélküli embereké.

Az állattartás pozitív mentális hatása leginkább az afroamerikaiaknál, a férfiaknál és a felsőfokú végzettséggel rendelkező résztvevőknél mutatkozott meg.

A tanulmány szerzője, a Michigan Egyetem Orvosi Központjának munkatársa, Dr. Tiffany Braley szerint több kutatásra van szükség az eredmények megerősítéséhez, de úgy véli, hogy a korábbi tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a háziállatok csökkentik a gazdik stressz-szintjét, magyarázatot adhatnak a tanulmány eredményeire. A stressz negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat, ergo az alacsonyabb stressz-szint hozzájárul a szellemi frissességhez.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a kisállatok, főleg a kutyák tulajdonosai többet mozognak, ami szintén pozitívan hat az egészségre. Egy szó, mint száz, kutyát tartani jó!

Ne hagyd ki!