Introvertált ember áll a tengerparton naplementében
Fotó: Unsplash

Ritkán szólnak, de az üt. A zárkózott munkatársak 6 erőssége

A mai világ az extrovertáltaknak kedvez. A sikeres vezető többnyire duzzad az erőtől, magabiztos, jól kommunikál. Azonban óriási hiba lenne félvállról venni az introvertáltakat. Mutatjuk, hogy mik az előnyei a zárkózottságnak.Önálló hatékonyság

Mivel az introvertáltak az önálló munkavégzést részesítik előnyben, ezért nincs szükségük túlzott felügyeletre egy feladat elvégzéséhez. Mondjuk úgy, hogy már megszokták, hogy önmagukra és saját képességeikre támaszkodjanak egy cél elérése érdekében. Gyakran előfordul, hogy inkább keményebben dolgoznak egy probléma megoldásán, mint hogy segítséget kérjenek egy tapasztaltabb kollégától.

Reflektivitás

Az introvertált emberek nem fognak csak úgy a semmiről a levegőbe beszélni. Mondhatjuk úgy is, hogy nem fognak azért beszélni, hogy legyen valaki, aki beszél. Befogadják a hallott vagy a velük megosztott információkat, amelyeket feldolgoznak, és csak ezek után állnak elő egy válasszal. Már ha egyáltalán szükséges a válaszadás. Ezáltal több idejük van elemezni egy problémát, így nagyobb eséllyel látják át az akadályokat és a megoldási lehetőségeket.

Társadalomtudósok!

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódva az introvertáltak nem versengenek a környezetük figyelméért. Csendesen figyelik a körülöttük zajló eseményeket, a változókat, a verbális és nonverbális kommunikációt. A „kinyert" információkból pedig remekül le tudják szűrni, hogyan reagáljanak az aktuális szituációban.

Szoros kötelékek

Az introvertáltak nem szeretik a felesleges fecsegést és az erőltetett beszélgetéseket. Ha valakivel beszélgetést kezdeményeznek, akkor garantált, hogy sokkal mélyebb, tartalmasabb kommunikáció fog zajlani, mint egy felületes táralgás esetén. Kíváncsiak mások véleményére, meghallgatják azokat, szeretik rendesen kivesézni a témát, ami érdekli őket. Éppen ezért, ha egyszer belelendülnek, akkor hosszabb beszélgetésre lehet számítani.

Öntudatosak

A reflektivitás és a környezeti megfigyelés kombinációjának eredményeképp az introvertáltak sokkal tudatosabban viselkednek, tisztában vannak az érzéseikkel és a reakcióikkal. Nincs rajtuk nyomás, hogy beilleszkedjenek egy adott társadalmi helyzetbe, jól érzik magukat a saját gondolataik társaságában. Valószínűleg egy nagyobb társaságban nem fogják megosztani a mély érzéseiket, de egy olyan személynek, akivel bizalmas s kapcsolatot ápolnak, hosszasan ki fogják fejezni magukat.

Rugalmasság

A mai introvertáltak egy olyan világban nőttek fel, amely egyértelműen az extrovertált jellemeket díjazza. Többnyire a visszahúzódókat választották utoljára a tesiórákon a focicsapatba, de a munkahelyeken is háttérbe szorulnak, ha előléptetésről van szó. Tisztelet a kivételnek. Az introvertáltak megtanultak egy olyan világban élni és túlélni, amely nem nekik készült. Kitalálták a saját, jól bevált módszereiket és stratégiájukat, amivel érvényesülhetnek a világban, így nincs szükségük a folyamatos istápolásra vagy dicséretre a motivációjuk megőrzése érdekében.


Természetesen az introvertáltak és extrovertáltak sem jobbak, vagy rosszabbak a másiknál. Mindkét embertípusnak megvannak a maga korlátai és erősségei. A lényeg, hogy csapatvezetőként mindenkiből a legjobbat hozd ki, tanuld meg, melyik csapattagoddal hogy kell bánni, milyen igényeik vannak, és engedd úgy dolgozni őket, ahogy számukra a leghatékonyabb.

Ne hagyd ki!