vizet iszik egy háromtagú család
Fotó: Shutterstock

Mennyi vizet iszol naponta? Erre figyelj!

Sokan ismerjük a napi nyolc pohár, azaz körülbelül 2 liter víz megivására vonatkozó ajánlást, de egy új tanulmány szerint ez egyénfüggő.


A javaslat gyakran megjelenik az egészségügyi útmutatókban, ám egy friss tanulmány kimutatta, hogy az emberek vízbevitele széles skálán mozog. A kutatás szerint sokaknak csak napi 1,5-1,8 literre van szükségük, ami alacsonyabb, mint az általában ajánlott két liter.

A jelenlegi ajánlás tudományosan egyáltalán nem alátámasztott. A legtöbb tudós nem tudja, honnan származik ez az ajánlás

− mondta Yosuke Yamada, a japán Nemzeti Biomedikai Innovációs, Egészségügyi és Táplálkozási Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Az egyik probléma az, hogy a vízszükségletre vonatkozó korábbi becslések hajlamosak voltak figyelmen kívül hagyni az élelmiszerek víztartalmát, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a teljes bevitelünkhöz. Ha csak kenyeret, szalonnát és tojást eszünk, akkor nem sok vizet kapunk az ételekből, de ha húst, zöldséget, halat, tésztát és rizst is, akkor a vízszükségletünk mintegy 50%-át az ételekből fedezhetjük.

A Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői összesen 5604 ember vízbevitelét vizsgálták és arra jutottak, hogy az nagymértékben változik az ember korától, nemétől, aktivitási szintjétől és környezetétől függően. A forró, párás éghajlaton és nagy tengerszint feletti magasságban élőknek, a sportolóknak, és a terhes és szoptató nőknek például több vizet kell inniuk.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy az az általános ajánlás, amely szerint mindannyiunknak nyolc pohár vizet − vagyis körülbelül napi két litert − kellene inni, valószínűleg túl magas a legtöbb ember számára. Szerintem ezt az ajánlott mennyiséget sokan figyelmen kívül hagyják, és követik, amit a testük sugall nekik

− mondta John Speakman professzor, az Aberdeeni Egyetem társszerzője.

Bár a szervezet szükségleténél több víz fogyasztása nem káros az egészségre, a tiszta ivóvíz előállítása nem ingyenes. Itt írtunk arról, hogy mennyi ivóvizet használ el egy átlagos magyar háztartás, itt pedig arról, hogy leginkább a mosáson spórolunk.

Forrás: Guardian

Ne hagyd ki!