Nárcisztikus férfi magyaráz, körülötte szívecskék és csillagok
Fotó: Shuttersttock

5 ok, amiért a nárcisztikusak sikeresek a munkahelyen

Nem könnyű együtt dolgozni egy nárcisztikussal, de még nehezebb lehet a partvonalról figyelni, ahogy egyre feljebb jut a munkahelyi ranglétrán, éppen bizonyos személyiségjegyeinek köszönhetően. Kutatások szerint a nárcisztikusok általában többet keresnek, és könnyebben kerülnek vezető pozícióba.


Amy Morin amerikai pszichoterapeuta ugyanakkor úgy véli, hogy lehet tanulni tőlük különböző területeken.

1. Szépítik a teljesítményüket

Egy nárcisztikus személyiséget sosem lehet azon kapni, hogy kisebbítené az általa elért sikert. Épp ellenkezőleg, általában felnagyítják a teljesítményüket, és eltúlozzák szerepüket a cég sikereiben.

Lehet, hogy van, aki rögtön átlát a szitán, de nem mindenkinek tűnik fel a turpisság. A nárcisztikusak általában karizmatikus személyiségek, erős meggyőzőerővel, így sokan beveszik a nagyotmondásaikat.

2. Vállalják a kockázatot

Általában óriási kockázatokat vállalnakl, és ezek közül, a nagy számok törvénye alapján természetesen van, amelyik bejön. Még ha mások figyelmeztetik is őket, hogy a taktikájuk el fog bukni, kitartanak az álláspontjuk mellett. Annyira vágynak az elismerésre a munkában, hogy bármit megtesznek a sikerért.

3. Jó politikusok

Egy nárcisztikus nem fogja arra pazarolni az idejét, hogy kezdő munkatársakat pátyolgasson vagy szót váltson a kollégáival, hacsak ez nem befolyásolja kedvezően a karrierjét. Pontosan tudják, kit lehet kihasználni, és kinek kell hízelegni.

Egy 2018-as kutatás szerint a sötét személyiséggel rendelkező egyének – nárcisztikusok, pszichopaták, machiavellisták -, tudják, hogyan kell jó politikusnak lenni. Felsőbbrendűnek érzik magukat, ezért úgy gondolják, privilégiumokra jogosultak. Van, akinek hízelegnek, és megjátsszák, hogy kedvelik őt, másokat pedig gondolkodás nélkül képesek kihasználni.

Miután a nárcisztikusból hiányzik az empátia, ezért azzal nem törődnek, hogy másokat támogassanak, vagy tekintettel legyenek mások érzéseire.

4. Hisznek önmagukban

Az önbizalomhiány sok embert megakadályoz abban, hogy maximálisan kiaknázza saját képességeit. Egy nárcisztikus viszont meg van győződve arról, hogy ő a legjobb, és ez az arrogancia hozzásegíti céljai eléréséhez. Az önmagába vetett megingathatatlan hit magasra röpítheti a munkahelyén.

5. Visszautasítás? Na és? 

Visszautasítás után sem kérdőjelezik meg önmagukat. Inkább azt az embert kérdőjelezik meg, aki visszautasította őket. Azt gondolják: nem ismerte fel a bennem rejlő tehetséget, de azt sosem, hogy nem én vagyok a legjobb jelölt erre a munkára.

Ha nyilvánosság előtt utasítják vissza őket, akkor valamilyen kifogást találnak, vagy ugyancsak nyilvánosan hiteltelenítik az őket visszautasítót. Aztán később újra megpróbálják elérni ugyanazt, a korábbinál nagyobb elszántsággal.

Frusztráció és tanulás

Frusztráló lehet végignézni, ahogy valaki hasonló személyiséggel utat tör magának a munkahelyi ranglétrán.

Mégis, a pszicoterapeuta szerint adódhatnak olyan helyzetek, amikor tanulni lehet a viselkedésükből: az, ahogyan kockázatot vállalnak, vagy lubickolnak saját sikerükben, olykor minket is hasonlóra inspirálhat.

De nem kell, hogy körülöttük forogjon a világ. Elég, ha arra koncentrálunk, amit kontrollálni tudunk: a saját viselkedésünkre és erőfeszítéseinkre a munkahelyen – tanácsolja Amy Morin.

Itt a munkahelyeken előforduló négy legjellemzőbb embertípusról írtunk.

Ne hagyd ki!