Nő az irodában ül és unatkozik

5 tipp, hogy nyáron is lelkesek maradjanak a munkavállalóid

Itt a nyár. A nap süt, kint csicseregnek a madarak, és bár az irodában fullon pörög a légkondi, mindenki nyomott és enervált. Ismerős a kép, igaz? Nem csoda, hiszen az évnek ezen szakaszában szinte mindenhol lennénk, csak épp a munkahelyünkön nem. Mit csináljunk tehát, hogy munkavállalóink továbbra is lelkesek maradjanak? Mutatjuk!


1. Feladat-autonómia

A rugalmasság a kulcsa mindennek, ez ugyanis megteremti a munkavállalóban a függetlenség érzését, ami nem csak szabadsággal ruházza fel, de felelősségérzetet is kelt benne saját munkája iránt.

Engedd tehát, hogy nyáron a megszokottnál önállóbban dolgozzon!

2. A feladat jelentősége

Mindenképp próbáld az alkalmazottak tudtára adni, hogy a munka, amit elvégeznek, igenis fontos! A tanulmányok szerint ugyanis azok a munkavállalók a leginkább motiváltak, akik tudják, hogy az általuk elvégzendő feladat nélkülözhetetlen.

3. Feladat-identitás

Azon túl, hogy jelzed az alkalmazottak felé, hogy az általuk elvégzett munka fontos, azt sem árt tudatni velük, hogy mindez hogyan járul hozzá a „nagy egészhez”. Egyes emberek motiváltak aziránt, hogy ők legyenek, akik befejezik a kirakóst, ez pedig lelkesítőleg hat majd rájuk.

boldog emberek az irod\u00e1ban

Illusztráció.

Fotó: Jud Mackrill/Unsplash

4. Változatosság

Nyáron sokkal hamarabb elunjuk magunkat, így – ha van rá lehetőség és mód – tedd minél színesebbé az elvégzendő feladatokat! Ilyenkor sokkal élénkebbek lesznek az alkalmazottak, hiszen a monotonitás helyét átveszik a kreatív energiák.

5. Visszajelzés

Adj gyakori visszajelzést az alkalmazottaknak – nem feltétlenül naponta, de mindenképpen gyakrabban, mint az éves teljesítményértékelés! Ez segít nekik abban, hogy tudják, hogyan teljesítenek, és megérthessék azokat a területeket, amelyeken javítani kell, valamint azokat, amelyeken jól teljesítenek.

Ez a fajta kiegyensúlyozott visszajelzés növelheti a munkavállalók motivációját, valamint a hatékonyságukat.

(Forrás: Inc.)

The Conversation

Ne hagyd ki!