Azonban nem minden pánttal van probléma
Fotó: Shutterstock

Veszélyes baktériumok lesnek rád ott, ahol nem is gondolnád!

Veszélyes baktériumok tömegei fordulhatnak elő egyes népszerű okosórapántokon – hívta fel rá a figyelmet egy új tanulmány. Szerencsére nem minden pánt érintett. Kiderült az is, milyen anyagból érdemes órapántot választani.


Veszélyes baktériumok terjedhetnek egyszerű okosórapántokon

Egy kutatás során megvizsgált 20 okosórapántból 19-en fordultak elő nagy mennyiségben betegségeket okozó baktériumok – írja a Florida Atlantic University vizsgálatára hivatkozva a Science Alert. Hozzáteszik, a gumi- és a műanyagpántok hordozták a legtöbb káros mikroorganizmus, valamint a fémpántokon fordultak elő azok a legkevésbé.

A pántokon olyan baktériumokat kerestek, amelyek a környezetben gyakran előfordulnak. Ezek olyan betegségeket is előidézhetnek, mint például a furunkulus (azaz kelés), a szalmonella vagy a tüdőgyulladás.

Elmondták, nemekre vonatkozóan nem volt jelentős különbség azon pántok között, amelyeket férfiak, illetve nők hordtak. Viszont jól látszott, hogy bizonyos tevékenységek miatt növekedhet egyes baktériumfélék jelenléte. A HVG megjegyzi, például az edzőterembe járók pántjain volt a legtöbb staphylococcus-baktérium.

Az Advances in Infectious Diseases folyóiratban megjelent tanulmány szerzői ezen kutatási eredmények miatt (is) azt javasolják, a sokat viselt vagy maguknál hordozott eszközöket gyakran fertőtlenítsék az emberek.

Kiszúrta a belső vérzést az Apple okosórája

Azonban amíg egyes óraszíjak viselésének egészségügyi kockázatai is lehetnek, addig arra is van példa, hogy egy okosórának köszönheti valaki az életét. Egy Apple Watch 7-es tulajdonosa arról írt Redditen, egy ebéd után fáradtnak érezte magát, ezért lepihent. Amikor felébredt tíznél több értesítés fogadta az okosóráján arról, hogy a pihenési időben normálishoz képest rendellenesen magasabb volt a pulzusszáma. Konzultált az orvosával, aki arra kérte, nézze meg a pontos pulzusszámát, ellenőrizze a véroxigénszintjét és végezzen EKG-vizsgálatot – írja a BGR.

Miután az orvosa megkapta az eredményeket, mentőt küldött érte. Mint kiderült, az illetőnek súlyos belső vérzése volt. A hemoglobin-szintje a normális 15–17 g/dl helyett 3 g/dl-re csökkent. Igaz, a sürgősségi ellátáskor először szívrohamra gyanakodtak, de később rájöttek, a probléma mögött gyomor- és bélvérzés állt. Ez végzetes is lehetett volna, ha nem ér oda időben a vérátömlesztésre.

Korábban is előfordult, hogy valaki az okosórája miatt fedezett fel valamilyen egészségügyi problémát. Például olyan személynél is jelzett, akiről később a kórházban derült ki, elzáródott egy artériája.

Ne hagyd ki!