Egészséges munkahely

Milyen egy egészségközpontú munkahely?

Míg az Egyesült Államokban már szinte az alapjuttatások között van a munkahelyi egészségbiztosítás, vagy valamilyenfajta vállalati egészségprogram, addig Magyarországon még csak kevés cégnél, főleg multinacionális vállalatoknál alkalmazzák ezeket. Pedig nem szükséges minden esetben a céges költségvetést jelentős összegű kiadásokkal terhelni: vannak olyan low-budget megoldások, amik segíthetnek abban, hogy a munkavállalók fizikai- és mentális egészsége javuljon.


A cégek és a munkavállalók közös érdeke egy egészségprogram kialakítása

Ezek az egészségprogramok javítják a morált, és ezáltal fokozzák a kollégák teljesítményét. A kevesebb betegszabadság, nagyobb munkabírás, erősebb motiváció nagyobb bevételhez juttathatja a céget, és ezzel egyetemben jelentősen meghosszabbíthatja a munkavállaló várható élettartamát. Az egészséges életmód népszerűsítése és céges támogatása tehát mindenki számára előnyös - és valóban vannak pénztárcabarát megoldások.

A koronavírus hatására pedig nőtt is a kereslet, mind céges, mind pedig alkalmazotti oldalról aziránt, hogy egy biztonságos és egészséges munkakörnyezetet, home office lehetőséget, mentális egészséges gondozó programokat biztosítson a vállalat. Ma már sok helyen coachok, mentorok, külső szakértők dolgoznak olyan munkahelyi környezetek megteremtésén, melyek a lehető legjobban minimalizálják a stresszfaktort.

A számok tükrében

Az egészségprogram nem is annyira hosszú távon megtérülő befektetés, mint gondolnánk. A kollégák mindössze pár hét, vagy hónap alatt termelékenyebbé, elégedettebbé, és lojálisabbá válhatnak. A Gallup Intézet kutatásai szerint a mentálisan egészséges, elégedett dolgozók

●70%-kal kevesebb betegszabadságot vesznek ki egy év alatt,

●38%-kal kisebb az esélye a felmondásuknak.

USA-beli számítások alapján (például a Johnson & Johnson vállalatnál) minden dollár, amit a munkahelyi egészségprogramra fordítottak, 3.92 dolláros hasznot hozott. Az átlagos megtérülés 2-4-szeres, 3 éves időtávon. (Forrás: Fitpuli)

Az első lépések

Definíció szerint a munkahelyi egészségprogram három területet fed le: a munkaszervezet fejlesztését, az aktív dolgozói részvétel biztosítását és támogatását, továbbá az egyéni kompetenciák mérését és erősítését.

Éppen emiatt pedig nem muszáj egyből nagy összegeket költeni a vállalati egészségprogramra. Sőt! A legfontosabb az első lépés; a szemléletváltás kommunikációja.

●Lehet fejleszteni a munkaszervezetet, a folyamatokat, át lehet alakítani a felelősségi köröket, hogy kisebb legyen a stressz a munkavállalók körében?

●Vannak-e csapatépítő programok, amik összekovácsolják a kollégákat?

●Rendelkezik-e a cég továbbképzési rendszerrel, biztosított-e a dolgozók folyamatos fejlődése?

Először ezeket a kérdéseket kell megválaszolni, és kiépíteni a stratégiát.

Egészségközpontúság játékosítva, online

Ha az alapok le vannak fektetve, akkor érdemes modern és gamifikált eszközökhöz nyúlni, amik folyamatosan, interaktívan segíthetnek a munkavállalók motiválásában és az egészséges életmód fenntartásában. A TeamPuli lépés-kihívásokra épülő applikációja a motiválásban és a kommunikáció fejlesztésében segít. Elég hozzá egy telefon, és az országszerte dolgozó kollégák hirtelen mind egy nagy csapatépítő részei lesznek.

Eg\u00e9szs\u00e9gk\u00f6zpont\u00fa munkahely

Így járul hozzá a TeamPuli app a csapatépítéshez:

●Sem az évszak, sem a home office nem akadály a csapatépítésben.

●Egyéni és csapatkihívások elérhetőek.

●A csapatösszeállítás egyszerű és gyors, mégis igényekre szabható.

●Legyenek bárhol a kollégák a világban, a lépések száma összeadódik.

●Saját és vállalati igényekre szabható kihívások.

●Interaktív funkciók a motiváció fenntartásáért.

●Erősíti az összetartozás élményét, az elköteleződést.

●Csökkenti a beilleszkedési nehézségeket.

●És még egy egészségesebb életmódhoz is hozzásegít.


Ne hagyd ki!