Két napozóágy egy napernyő alatt egy homokos, pálmafás tengerparton, ahol egy cég dolgozói nyaralnak, mielőtt munkába állnának
A legtöbb munkavállaló nem engedheti meg magának, hogy akár csak egy hét is elteljen úgy, hogy nem kap fizetést. Azok az emberek, akik munkahelyet váltanak, jellemzően egyik napról a másikra, pihenés nélkül csöppenek az új munkakörnyezetbe. Egy cég felismerte a problémát, és előállt egy megoldással.


Körkorkép

Mi jellemzi napjainkban a munkaerőpiacot? Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy példa nélküli felmondási hullám indult el az elmúlt két évben. A pandémia alatt rengetegen számot vetettek önmagukkal, és úgy döntöttek, minden lehetőséget megragadnak egy jobb élet reményében. Mindeközben rengeteg dolgozó a kiégés határán lavírozik, a mentális problémák, például a szorongás és a depresszió korunk alattomos járványaként pusztítanak.

Jó hír, hogy egyre több vállalat észleli az intő jeleket, terjedőben vannak az új munkamodellek. Elég csak a négynapos munkahetekre, vagy az éves szintű, többhetes kötelező leállásokra gondolni.

A SevenRooms vendéglátóipari szoftvercég sajátos megoldással állt elő munkavállalói mentális terheinek enyhítésére.

Egyedi hasonlóság

A SevenRooms hivatalosan is megerősítette, január elsejétől minden egyes új munkavállalójuk két hét fizetett szabadságban részesül, mielőtt megkezdené első igazi munkanapját a vállalatnál. A techcég extra juttatásként az új belépők egészségbiztosítását is fedezi, hogy gondtalanul kipihenhessék magukat a munka megkezdése előtt.

Paul McCarthy, a SevenRooms személyzeti igazgatója elmondta, az említett terv tavaly nyáron fogalmazódott meg bennük. 2021 végén komoly toborzást indítottak, viszont feltűnt nekik, hogy rengeteg munkavállaló a kiégés jeleit mutatta. Sok ember nehezen találta meg az egyensúlyt a munka és a magánélete között, illetve nagy nyomást helyezett rájuk, hogy választaniuk kellett, a munkájukat végezzék el normálisan, vagy számukra kellemesebb elfoglaltságokkal töltsék idejüket. Természetesen többnyire a munka irányába billent a mérleg nyelve. McCarthy hozzátette, gyakran az új munkatársaknál is napokon belül jelentkeztek a mentális problémák jelei. Ők jellemzően egyetlen napot sem tudtak pihenni, mielőtt munkába álltak volna a cégnél.

A SevenRooms a kéthetes „Újrakezdő” csomag mellett korlátlan szabadságot biztosít minden egyes alkalmazottjának. Ezt úgy kell elképzeli, hogy bárki bármennyi szabadságot kivehet egy évben, ha a feladatait maradéktalanul elvégezte. A nagyfokú szabadság ellenére több kutatás is kimutatta, hogy a korlátlan „eltávot” biztosító cégek dolgozói valójában kevesebb napot vesznek ki, mint a tradicionális vállalatok alkalmazottjai. Ezt elkerülendő a SevenRooms kötelező szabadságokat is előírt:

  • azoknak a munkavállalóknak, akik kevesebb mint öt éve dolgoznak a cégnél, évente kétszer öt egymást követő napot ki kell venniük, egyszer január és június, egyszer pedig július és december között
  • ugyan ez vonatkozik azokra is, akik több mint öt éve vannak a cégnél, annyi különbséggel, hogy nekik évente kétszer 10 egymást követő napot kell pihenéssel tölteniük

A dolgozók imádják az új „juttatásokat”. A cég idén eddig 16 emberrel bővítette csapatát, mindegyikük kihasználta az „Újrakezdő” csomagot.

A SevenRooms jelenleg nagyjából 200 embert foglalkoztat világszerte, munkavállalói állományát nyárig további 100 fővel akarja bővíteni.

Arról, hogy más cégek milyen munkavállaló-csalogató praktikákat alkalmaznak ,korábban többször is írtunk, EBBEN, EBBEN, EBBEN, EBBEN, EBBEN , EBBEN és EBBEN a cikkben.

Ne hagyd ki!