Szputnyikot kaptál és külföldre utaznál?  Késik az európai jóváhagyás

Elmulasztotta a június 10-i határidőig benyújtani a Szputnyik V vakcina orosz fejlesztője a tesztadatokat az Európai Gyógyszerügynökségnek, így a vakcina uniós jóváhagyása csúszik.


A jóváhagyás valószínűleg szeptemberig, de lehet, hogy év végéig késlekedni fog – jelezte egy névtelenséget kérő német kormányzati forrás a Reuters hírügynökségnek. Ez jelentős csúszás lenne ahhoz képest, hogy korábban arról volt szó: májusban, de legkésőbb júniusban már jóváhagyhatja az EMA a Szputnyikot, ami az az uniós oltásigazolásnál is előnyt jelentene, illetve az azzal beoltott magyarok külföldi utazását is könnyítené, jegyzi meg a portfolio.hu.

Mikor? 

A Reuters értesülései szerint a Szputnyik V vakcinát fejlesztő orosz intézet azt ígérte: a jövő hét végéig, de legkésőbb június végéig átküldi a tesztadatokat az EMA-nak. Ha ez így lesz, akkor azok vizsgálata után valóban reális az a menetrend, hogy szeptemberre, vagy akár az év végére csúszhat az EMA jóváhagyása.

Az EU-ban először a magyar kormány rendelt a vakcinából 2 millió dózist, aminek döntő többségét be is adták idehaza, vagyis nagyjából 1 millió magyart oltottak be vele. A gond az, hogy az uniós oltásigazolásra az oltás ténye nem kerül rá, ha az olyan vakcinával történt, amelyet az EMA nem hagyott jóvá. Így egyedileg, az egyes tagállamok döntési kompetenciája, hogy korlátozások nélkül (kötelező, friss negatív teszteredmény bemutatása, karantén) beengedik-e a Szputnyikkal beoltottakat az országba, vagy sem. Két hete egyébként Szlovákiában is elindult a Szputnyikkal az oltás, második uniós tagállamként.


Ne hagyd ki!