Reggeliző tányér és óra
Fotó: Shutterstock

Percre pontosan megmondták a kutatók, mikor kell reggeliznünk a hosszú életért

A hosszú élet egyik titka az étkezések időpontja. Mutatjuk, mikre érdemes odafigyelni a megfelelő étrend mellett.

Nem csak arra kell figyelni, hogy mit, hanem, hogy mikor eszünk. A Vince cikke mutatta be, hogy mit érdemes tudni az étrend megfelelő időzítéséről.

​Étkezési idő és fogyás

Több tanulmány is foglalkozott már azzal, hogy az étkezések időzítése hogyan befolyásolja az ember testsúlyát. Mint kiderült, azok az emberek, akik délután három óra után már csak könnyű ételeket fogyasztanak, könnyebben fogynak vagy tartják meg a súlyukat, mint azok, akik későn esznek. Ha fogyásról van szó, akkor azért még mindig az az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen étel kerül a tányérunkra.

​Korai reggeli, hosszú élet?

Egy amerikai kutatás szerint, a korai reggeli és a hosszú élet szorosan összekapcsolódik egymással. Az említett tanulmány során több mint 30 ezer résztvevő étkezési szokásait vizsgálták egy teljes évtizedig.

A vizsgálatból kiderült: alacsonyabb volt a halálozás kockázata azoknál az emberek, akik reggel hét és negyed nyolc között reggeliztek.

​Esti étkezés?

Abban szinte az összes tanulmány megegyezik, hogy csökkenteni kell az esti étkezések számát. Érdemes a lehető legkorábban elfogyasztani a vacsorát, mert a a nap folyamán csökken az inzulinérzékenységünk, olyannyira, hogy a tudósok évtizedekkel ezelőtt elnevezték a jelenséget „délutáni cukorbetegség”-nek, ami annyit jelent, hogy az emberek kevésbé tolerálják a cukrot délután és este – írja a Vince.

A szervezetünknek sokkal egyszerűbb feldolgoznia a reggelit, mint a vacsorát. Ha este eszünk, akkor magasabb cukor- és zsírkoncentráció tapasztalható a vérünkben, illetve hosszabb ideig tart, míg az értékek visszaállnak a normál állapotba. A cukor és a zsír hosszú ideig tartó jelenléte a vérben pedig számos szív- és anyagcsere-betegség egészségügyi kockázatát jelenti.

Ne hagyd ki!