Nagyon kedvező hatása lehet a szervezetre, ha naponta nagyjából egy teáskanálnyival csökkenti az ember a sóbevitelét – világít rá egy kutatás. Akik ilyen módon megvonták maguktól a sót, olyan hatásokat tapasztaltak két hét után, mintha vérnyomáscsökkentőt szednének.
Kedvezhet a szervezetnek, ha kevesebb sót fogyasztunk
Az American Heart Association kardiológiai szövetség tudományos ülésén bemutatott kutatási eredmények alapján a sóbevitel kisebb mérséklése is nagyon kedvező hatással lehet a szervezetre – írja a Washington Post.
A kutatásban 213 önkéntes vett részt, mindannyian 50 és 73 év közöttiek voltak. Egyeseknek normális volt a vérnyomása, mások kezelt vagy kezeletlen hipertóniával küzdöttek. A vizsgálat alatt egy héten át naponta egy teáskanálnyi (körülbelül 2,3 gramm) sóval kevesebbet kellett fogyasztaniuk, mint amennyit szoktak. Az azt követő egy hétben pedig magasabb sótartalmú ételeket ettek.
Megfigyelték, hogy a résztvevők közel háromnegyedénél csökkent a vérnyomás, amikor az alacsony nátriumtartalmú étrendet követték. A mérések szerint a sótartalom csökkentésével átlagosan 8 higanymilliméterrel kisebb szisztolés vérnyomás érhető el, mint a magas sótartalmú étrendnél, valamint 6 higanymilliméterrel alacsonyabb, mint a hagyományos diétánál.
A kutatók szerint a tanulmány bizonyítja, hogy a magas vérnyomás hatékonyan és gyorsan, akár egy hét alatt is csökkenthető. A HVG megjegyzi, a hipertónia számos egészségügyi problémát okozhat, például szívbetegséget, szívrohamot, szélütést, vesebetegséget, látásproblémákat, szexuális diszfunkciót és perifériás artériák betegségét is.
Sóból tényleg megárthat a sok
Egyébként korábban is ismert volt, hogy a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást okozhat, valamint megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Azonban egy friss kutatás eredménye még egy negatív hatásra felhívja a figyelmet.
A dél-korai Kyungpook Nemzeti Egyetem tudósai több mint 500 ezer, 40 és 70 év közötti embernek, a brit UK Biobank adatbázisban tárolt egészségügyi adatait vizsgálták. Az információkat 11 évre nézve tanulmányozták. Kizárták azokat, akiknek korábban volt pitvarfibrillációja (atrial fibrillation, AF - szabálytalan és gyakran különösen gyors szívverést okoz, ami szédüléshez, légszomjhoz és fáradtsághoz vezethet. Az ebben szenvedőknél ötször nagyobb az esély a stroke-ra), koszorúér-betegsége, szívelégtelensége vagy szélütése.
Arra voltak kíváncsiak, hogy az alanyok soha/ritkán, néha, általában vagy mindig sózzák ételeiket. Erre azért volt szükségük, hogy fényt derítsenek a sófogyasztás és az esetleges megbetegedések közötti összefüggésekre.