Annyit elárulunk, akár nagyon kedvező hatásai is lehetnek
Fotó: Shutterstock

Jót teszel a szervezeteddel, ha kevesebb sót eszel

Nagyon kedvező hatása lehet a szervezetre, ha naponta nagyjából egy teáskanálnyival csökkenti az ember a sóbevitelét – világít rá egy kutatás. Akik ilyen módon megvonták maguktól a sót, olyan hatásokat tapasztaltak két hét után, mintha vérnyomáscsökkentőt szednének.


Kedvezhet a szervezetnek, ha kevesebb sót fogyasztunk

Az American Heart Association kardiológiai szövetség tudományos ülésén bemutatott kutatási eredmények alapján a sóbevitel kisebb mérséklése is nagyon kedvező hatással lehet a szervezetre – írja a Washington Post.

A kutatásban 213 önkéntes vett részt, mindannyian 50 és 73 év közöttiek voltak. Egyeseknek normális volt a vérnyomása, mások kezelt vagy kezeletlen hipertóniával küzdöttek. A vizsgálat alatt egy héten át naponta egy teáskanálnyi (körülbelül 2,3 gramm) sóval kevesebbet kellett fogyasztaniuk, mint amennyit szoktak. Az azt követő egy hétben pedig magasabb sótartalmú ételeket ettek.

Megfigyelték, hogy a résztvevők közel háromnegyedénél csökkent a vérnyomás, amikor az alacsony nátriumtartalmú étrendet követték. A mérések szerint a sótartalom csökkentésével átlagosan 8 higanymilliméterrel kisebb szisztolés vérnyomás érhető el, mint a magas sótartalmú étrendnél, valamint 6 higanymilliméterrel alacsonyabb, mint a hagyományos diétánál.

A kutatók szerint a tanulmány bizonyítja, hogy a magas vérnyomás hatékonyan és gyorsan, akár egy hét alatt is csökkenthető. A HVG megjegyzi, a hipertónia számos egészségügyi problémát okozhat, például szívbetegséget, szívrohamot, szélütést, vesebetegséget, látásproblémákat, szexuális diszfunkciót és perifériás artériák betegségét is.

Sóból tényleg megárthat a sok

Egyébként korábban is ismert volt, hogy a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást okozhat, valamint megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Azonban egy friss kutatás eredménye még egy negatív hatásra felhívja a figyelmet.

A dél-korai Kyungpook Nemzeti Egyetem tudósai több mint 500 ezer, 40 és 70 év közötti embernek, a brit UK Biobank adatbázisban tárolt egészségügyi adatait vizsgálták. Az információkat 11 évre nézve tanulmányozták. Kizárták azokat, akiknek korábban volt pitvarfibrillációja (atrial fibrillation, AF - szabálytalan és gyakran különösen gyors szívverést okoz, ami szédüléshez, légszomjhoz és fáradtsághoz vezethet. Az ebben szenvedőknél ötször nagyobb az esély a stroke-ra), koszorúér-betegsége, szívelégtelensége vagy szélütése.

Arra voltak kíváncsiak, hogy az alanyok soha/ritkán, néha, általában vagy mindig sózzák ételeiket. Erre azért volt szükségük, hogy fényt derítsenek a sófogyasztás és az esetleges megbetegedések közötti összefüggésekre.

A kutatás végeztével levonták a következtetést: akik sosem sózzák az ételeiket, őnáluk 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki AF, mint azoknál, akik rendszeresen. Akik csak néha nyúltak sóhoz, 15 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek pitvarfibrillációtól. Azoknál pedig, akik az általában választ adták, 12 százalékkal alacsonyabb volt az egészségügyi probléma kockázata.

Ne hagyd ki!