Biztos kezekben a hajó kormánya

Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek.


A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.

Gondoltak egyet, és egyfajta tesztként kiruccantak Párizsba, hogy megnézzék, boldogulnának-e egy idegen területen. Jessica elmondása szerint nemcsak hogy boldogultak, de egyszerűen kivirágoztak. Amerikában ugyan nem éltek nagy lábon, de a társadalmi életük megkövetelte, hogy havi szinten legalább 10 ezer dollárt költsenek, ami főleg lakhatásra, iskoláztatásra és öltözködésre ment el. Párizsban viszont sokkal olcsóbban kijöttek, és sokkal boldogabbak is voltak. Nem is kellett nekik több, az ingóságaik 85 százalékát eladták, mindannyiukra kötöttek nemzetközi egészségbiztosítást, átálltak online számlákra, majd a 6 és 10 éves gyermekeikkel elhagyták Bostont. Ennek már 7 éve. Azóta a család több mint 65 országot látogatott meg érintve a világ összes kontinensét. Nézzük, mi történt velük azóta!

Nemzetközi élet

Az első három évük úgy nézett ki, hogy kiszemeltek egy várost, ahol aztán 9-12 hónapig albérletekben éltek, miközben próbáltak minél többet utazni a szabadidejükben. Az ezt követő 2,5 évben egy 6,5 méter hosszú lakókocsiban tengették az életüket, miközben Marokkóval kiegészítve bejárták Európa összes országát.

Éppen Japánban jártak, amikor kitört a koronavírus-járvány, aminek következtében visszatértek Franciaországba, ahol hosszútávú vízummal rendelkeztek. Itt vásároltak egy 11,5 méter hosszú katamaránt, 2020 augusztusa óta élnek rajta.

Havi 2500 dollárért

A Sueiro családnak szinte semmi hajózási tapasztalata nem volt, mikor megvették a hajójukat, ami egy kicsit megnehezíti a vízi utazásukat. Ettől függetlenül pozitívan állnak hozzá, sőt, több mint valószínű, hogy takarékosabb és könnyebb lesz így utazniuk, annak ellenére, hogy a hajózás drága mulatságként él az emberek fejében.

Jessica elmondása szerint mióta az utazók életét élik, azóta a havi költségvetésük nagyjából 2500 dollár körül mozog, amely már magában foglalja az egészségbiztosítást, viszont az iskoláztatást és az üzleti kiadásokat nem. A legtöbb kiadásuk élelmiszerre, iskoláztatásra, élet- és hajóbiztosításokra, SIM kártyákra és időszakos hajó-felújításokra megy el.

Sokan azt feltételezik, hogy ezt az életformát csak a gazdagok engedhetik meg maguknak. Nem tudok mások nevében beszélni, de mi rengeteget dolgozunk, és iszonyatosan takarékosak vagyunk

- mondta Jessica.

Férjével az első 3 évben távmunkában dolgoztak, majd megalapították a WorldTowning vállalatot, amelyben hosszútávú utazóknak nyújtanak mentorálási szolgáltatásokat. Egyebek között csoportos túrákat is szerveznek, amelyeket ősszel terveznek újraindítani.

Kritikák és nehézségek

A család átélt néhány viszontagságot is, Belgiumban például 10 ezer dollárnyi tulajdonukat lopták el, Norvégiában verbálisan bántalmazták őket, Törökországban pedig egy esős szakadékba szorultak egy egész estére. Ettől függetlenül a legnagyobb nehézség, amit folyamatosan tapasztalnak, az a bírálat, amit másoktól kapnak.

Sokan megvádoltak minket, hogy a gyermekeink nem kapnak megfelelő iskoláztatást, hogy biztos dugig vagyunk pénzzel, illetve, hogy elveszett lelkek vagyunk

– mondta Jessica.

A gyermekeik egyébként az utazások mellett folyamatosan magániskolákba jártak, illetve magántanulóként képezték őket. Hamarosan egyetemre is jelentkezni fognak.

Nincsenek egyedül

A Carey család is hasonlóan vélekedett, annyi különbséggel, hogy őket egy dokumentumfilm motivált az életmódváltásra, ami Laura Dekker-ről szólt, a legfiatalabb emberről, aki körbehajózta a Földet. A pár két évig spórolt, közben hajózási leckéket vett, majd vásárolt egy hajót a Karib-tengeren. Körbehajózták az egész Karib-térséget, majd 18 hónap múlva átszelték az Atlanti-Óceánt.

A pandémia kezdetén hazatértek Ausztráliába, ám hamar rájöttek, hogy nem nekik való az otthoni élet: állandó rohanás, kevés együtt töltött idő, sok kiadás. A gyerekek szinte ki se mozdultak a házból, illetve alig olvastak. Szóval gondoltak egyet, és eladták a házukat, majd visszatértek a hajós életükhöz, kezdetben az Azori-szigeteken. A gyerekek online órákat vesznek, míg Carey egy PR ügynökséget futtat a hajójukról.

Carey elmondása szerint sokkal boldogabb életet élnek így, több időt töltenek együtt, a gyerekei sokat olvasnak, tanulnak, szabadon élnek, és oda mennek a nagyvilágban, ahova csak akarnak. Az ő családja nagyjából 4000 dollárból gazdálkodik havonta, de hozzátette, vannak, akik 500 dollárból is megoldják.


Ne hagyd ki!