Gyulladásokat és hízást is könnyen okozhatnak
Fotó: Shutterstock

Ezt a 3 szénhidrátot csak mértékkel ajánlott fogyasztani

Akár szénhidrátok fogyasztása is az alapja lehet egyes, az emberi szervezetben jelentkező gyulladások kialakulásának, valamint súlygyarapodást is okozhatnak. A táplálkozási szakértő ezért három szénhidrát elkerülését javasolja.


Egészségügyi problémákat okozhatnak bizonyos szénhidrátok

A testünkben jelentkező gyulladások számos egészségügyi problémát okozhatnak, különösen, ha krónikussá válnak. Amellett, hogy fájdalommal járhatnak, súlyosabb esetben akár szív- és cukorbetegséghez, illetve rákos megbetegedéshez is vezethetnek. Amennyiben fogyni szeretnénk, akár gátolhatják is a céljainkat, hiszen a gyulladások lassíthatják az anyagcserénket – írj Lisa Richards táplálkozási szakértőre hivatkozva a magyarmezőgazdaság.hu.

A szakember három konkrét szénhidrát fogyasztását nem javasolja, hiszen gyulladások kiváltó okai is lehetnek. Mutatjuk, melyek azok!

Fehér kenyér

A teljes kiőrlésű kenyérrel szemben a fehér kenyér nagymértékű fogyasztása ártalmas is lehet az egészségre, hiszen könnyen gyulladásokhoz és súlygyarapodáshoz vezethet.

A fehér kenyér finomított szénhidrátokból készül, és hiányzik belőle a rost és más hasznos tápanyag. (…) A finomított szénhidrátok alacsony szintű gyulladásos állapotot hoznak létre a szervezetben, ami számos egészségügyi problémát okoz, beleértve a fáradtságot és a csökkent kognitív funkciókat is

- tájékoztatott Lisa Richards.

A szakértő emellett azt is elmondta, hogy a finomított szénhidrátok gyorsan cukorrá képesek alakulni, ami glükózszint-emelkedéshez vezethet. De ha lebomlottak, zsírként is raktározódhatnak a szervezetünkben, amiből pedig hízás következhet.

Száraztészták

Richards véleménye az, hogy napjaink standard étrendje több szénhidrátot tartalmaz, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van. Ezeknek a szénhidrátoknak a java ráadásul olyan többszörösen feldolgozott élelmiszerekből származik, mint a száraztészták.

Manapság sok tészta nemcsak feldolgozott, de dúsított is, ami gyulladást, gyomor- és bélrendszeri problémákat, végső soron pedig súlygyarapodást okozhat

- nyilatkozta a szakember.

A szakértő szerint emellett érdemes lehet mérsékelni a teljes kiőrlésű gabonából vagy rizsből készült tészták fogyasztását is, hiszen nagy mennyiségben ezek is problémákat okozhatnak a szervezetünkben.

Magas cukortartalmú reggeliző pelyhek

Lisa Richards a magas cukortartalmú gabonafélék kihagyását is javasolja a reggeli étrendünkből, mivel szintén egészségügyi komplikációkhoz vezethet a túlzott fogyasztásuk. Tanácsolja az olyan ételek elhagyását, amelyek összetevői között szerepel a HFCS, fruktóz, szacharóz, karamell, ricinuscukor, cirokszirup, invertcukor, párolt nádlé vagy agavé nektár, hiszen ezek dúsított liszten vagy cukron alapulnak, amelyek szintén gyulladást eredményezhetnek.

A finomított cukor is erősen gyulladáskeltő és üres kalóriaforrás, amely akadályozhatja az egészségügyi céljaink elérését

- magyarázta a szakember.

Ne hagyd ki!