Többek között saját sörükkel várják a vendégeiket a bakonybéli bencés szerzetesek
Fotó: Shutterstock

A fiatal magyar szerzetesek nem vártak a csodára a Bakonyban

A modern technológiát kézműves hagyományokkal ötvözve működtet önellátó gazdaságot Bakonybélen Magyarország legfiatalabb szerzetesi közössége. Szívesen fogadják és szálással várják a turistákat és a zarándokokat is.


Gasztronómiai különlegességek a bencések gazdaságában

A bencés szerzetesek néhány évtized kihagyás után 1998-ban tértek vissza Bakonybél területére. Akkor alapították meg a Szent Mauríciusz Monostor gazdaságát. Manapság egyedülálló gasztronómiai termékeket gyártanak, amelyekből jut az arra járó turistának és zarándokoknak is – írja a Sokszínűvidék.

Másfél hektárnyi gyógynövénykertjükben kakukkfüvet, körömvirágot, zsályát, citromfüvet és levendulákat nevelnek, de szép számmal akadnak gyümölcsfáik is. Termékeik között szerepel egyebk között zsályás tejcsokoládé, vörösboros-kakukkfüves bonbon, medvehagyma püré, gyógynövényes likőr és sör is, például a Mauríciusz apátsági dubbel ale. Saját gyümölcseikből állítanak elő lekvárokat és szörpöket is. Néhány termékük elkészítéséhez (például a sörökhöz) külső munkatársak és gazdasági partnerek segítségét is igénybe veszik.

A monostoruknak turisztikai és termékmenedzsere is van, aki a portálnak elmondta, hogy a különleges sörük a hagyományos összetevők mellett tartalmaz például bazsalikomot és más fűszereket is. A receptje viszont hétpecsétes titok.

János testvér az országban egyedülálló módon reformátusként csatlakozhatott a szerzetesrendhez. Ő a főzés, az idegenvezetés és a vendégfogadás mellett szövegek fordításával és lektorálásával is foglalkozik, hiszen a szakács mellett francia, ógörög és latin szakos tanári végzettsége van. A bencés sör receptje azonban annyira titkos, hogy még ő sem ismerheti.

Népszerű a sörfőzés a szerzetesek és apácák között

Korábban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy Belgiumban nemrégiben a szerzetesek mellett az apácák is belevágtak a sörfőzésbe.

Az 1893-ban alapított Maredret apátság apácái húsz tagot számláló közösséget alkotnak. A közelmúltban azzal a problémával szembesültek, hogy a kolostoruk falai és a tetőszerkezete is felújításra szorul, azonban a javításokra nem volt elég pénzük.

Ekkor - körülbelül öt évvel ezelőtt - fogalmazódott meg bennük pénzszerzési lehetőségként a sörfőzés gondolata. Az ügy érdekében szövetkeztek John Martin sörfőzővel és mintegy hároméves tervezés után, idén nyáron került forgalomba a nővérek két legelső söre. Ez egyik nedű a Maredret Altus, egy 6,8 százalékos borostyánsör, amely szegfűszeget és borókabogyót tartalmaz, valamint a Maredret Triplus, egy 8 százalékos világos sör, amely korianderrel és zsályával van fűszerezve.

"Jót tesz az ember egészségének. Segíti az emésztést. Minden nővér szereti a sört, elvégre Belgiumban vagyunk"

- mondta Gertrude nővér, aki azt is hozzátette, hogy az apácák jellemzően vasárnaponként engednek meg maguknak egy-egy üveggel az italból.

A sörökhöz az apácák tönkölybúzát használnak, amelye amellett, hogy megterem a kertjükben, Szent Hildegárd, a XI. századi német bencés apátnő, a belga rendet inspiráló Szent Hildegárd írásaiban is említést tesz róla – ezáltal még inkább kötődik rendjükhöz a sörük.

A termelésük jelenleg évi 300 ezer palackot tesz ki, ez azonban néhány éven belül akár 3 millióra is növekedhet. Belgiumon kívül ráadásul már Olaszországban és Spanyolországban is forgalmazzák az italaikat.

Az apácák sörének ráadásul helyi „konkurenciája” is van. A Maredret apátság csupán egy kilométerre fekszik a Maredsous férfi apátságtól, akik a Duvel sörfőzdével állíttatnak elő saját sört. Söreik széles körben elterjedtek.

Gertrúd nővér szerint azonban nem tekintik riválisnak egymást.

"Tájékoztattuk őket, hogy mi is szeretnénk sörfőzéssel foglalkozni és ők zöld utat adtak nekünk. Ez nem verseny, inkább kiegészítjük egymást"

– mondta a nővér.

Ne hagyd ki!