Ismét gyarapszik a külföldi nyaralások száma
Fotó: Shutterstock

A covid-kavarodás még jól is jöhet az utazási irodáknak

Sokszor a szinte követhetetlen beutazási szabályok vehetik el a külföldön nyaralni vágyó magyarok kedvét attól, hogy maguk szervezzék meg az útjukat. Ez azonban új esélyt jelenthet az utazási irodáknak. A charterjáratok száma pedig ha lassan is, de ismét növekszik.


Kezd magához térni a külföldi turizmus

Nagyjából heti 40 charterjárat indulhat idén nyáron Magyarországról üdülőhelyek felé – nyilatkozta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke az InfoRádiónak. A szakértő emellett arról is említést tett, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte változnak a beutazási szabályok, már-már követhetetlen ütemben. Emiatt sokan adják fel, hogy maguk szervezzék az útjukat. Egyre többen keresik fel ezért ismét az utazási irodákat.

"Bizakodva tekint a szakma a nyári szezon elé, hiszen 2020-ban, a Covid-kitörést követően Magyarországról összesen heti 6 charterjárat indult el, mégpedig július és augusztus hónapokban, és valamennyi gép Görögországban landolt. Ez ráadásul nagyon rövid időszak. Ehhez képest az elmúlt évben már jobb számokat tudtunk elérni, nem csupán Görögországba, de Törökországba és Egyiptomba is indultak gépek, hetente 20-22, és hosszabb is volt már a szezon. Ehhez képest arra számítunk, hogy körülbelül heti 40 gép lesz. Ha ezt összevetjük a 2019-es adatokkal, amikor heti 75 gép indult, akkor még mindig jelentős elmaradás van, de nyilván nagyon örülünk a jelentős elmozdulásnak a 2020-as adatokhoz képest"

- mondta Molnár Judit. A szekértő emellett a szektorra nehezedő inflációs nyomásáról is szót ejtett. Véleménye szerint sem kedvez a gyenge forint a külföldi utazásoknak, van azonban ennek egy érdekes oldalai is az utazási irodák szempontjából.

"Az utazási irodák szeretnek óvatosan tervezni, de a túlzott óvatosságra sem törekedhetnek, mert ha túlságosan magas árfolyamon biztosítják be magukat, kiárazhatják magukat a piacról. Ezért aztán óvatos az árazás. Az utazási irodák ezért jellemzően akkor emelnek árat, ha a forintárfolyam annyira gyengül, de ezt a döntést nem szívesen vállalják fel."

Molnár Judit továbbá arról is említést tett, hogy a legnépszerűbb úticélok listáján nem igazán van változás. Horvátország, Görögország és Törökország továbbra is a legfelkapottabbak, de Egyiptom, Tunézia, Olaszország és Spanyolország is igen népszerű a magyarok körében.

Néhány ötlet, ha te is külföldön nyaralnál

A közelmúltban írtunk róla, hogy idén is listába szedte az év legnépszerűbbnek ígérkező turisztikai célpontjait az utazásokkal foglalkozó online cég, a Tripadvisor. A Choice Awards 2022 első helyezettjei mellett összegyűjtötték a tíz legfeltörekvőbb turistaparadicsomot is.

Az online cég azokat a helyszíneket díjazta a Travelers' Choice Awards 2022-ben, amelyek a legnépszerűbbek voltak a felhasználóik körében 2020. november 1. és 2021. október 31. között.

És íme, a lista 2022 várhatóan legnépszerűbb úticéljairól:

 1. Dubaj, Egyesült Arab Emirátusok
 2. London, Egyesült Királyság
 3. Cancún, Mexikó
 4. Bali, Indonézia
 5. Kréta, Görögország
 6. Róma, Olaszország
 7. Cabo San Lucas, Mexikó
 8. Isztambul, Törökország
 9. Párizs, Franciaország
 10. Hurghada, Egyiptom

Egyéb díjazottak

A Tripadvisor a várhatóan legnépszerűbb utazási célpontok mellett sorba vette az értékeléseik alapján leginkább feltörekvő kirándulóhelyeket is. Annak a listának az első tíz helyezettjét is közöljük:

 1. Mallorca, Spanyolország
 2. Kairó, Egyiptom
 3. Rodosz, Görögország
 4. Tulum, Mexikó
 5. Dubrovnik, Horvátország
 6. Ibiza, Spanyolország
 7. Natal, Brazília
 8. Arusha, Tanzánia
 9. Göreme, Törökország
 10. Santorini, Görögország

Továbbá kiosztottak néhány díjat egyén kategóriákban is. Ezek szerint idén az ínyencek leginkább Rómát, a szabadtér szerelmesei a Costa Rica-i Arenal Vulkán Nemzeti Parkot, a síelők a svájci Zermattot, a városok kedvelői Dubajt, a napozni vágyók pedig Cancúnt fogják leginkább látogatni.


Ne hagyd ki!