Nemrég 170 embert igazoltattak egy budapesti pláza konditermében, mindannyian betartották a járványügyi korlátozásokat, mert papírral igazolták, hogy versenysportolók.


Magyarországon hirtelen megugrott a versenysportolók száma. A tavaly novemberben elrendelt korlátozások miatt ugyanis az edzőtermeket, az uszodákat és egyéb sportlétesítményeket kizárólag azok használhatják, akik ebbe a kategóriába tartoznak. A bezárások miatt sok olyan sportklub került bajba, ahová jellemzően hobbisportolók járnak. Ezek közül nem egy kihasználta azt a kiskaput, hogy a vendégeiknek felajánlotta: legyenek igazolt sportolók és akkor legálisan edzhetnek- írja a hvg.hu.

Versenysportolóvá válni papíron nem bonyolult: kell hozzá egy sportszövetség, amely felveszi a jelentkezőket a soraiba, valamint sportorvosi engedély. Azt, hogy pontosan hányan lettek az elmúlt hónapokban versenysportolók, nem tudni, pontos számokról ugyanis csak az adott szövetségeknek vannak információik. A hvg.hu több szövetségnél is érdeklődött ebben az ügyben, azon kevesek, amelyek válaszoltak, azt írták, hogy nem nőtt érdemben ez a szám. A lap azonban olyan budapesti sportszövetséggel is felvette a kapcsolatot, amelynek névtelenséget kérő vezetője arról beszélt, hogy egy klubtól ő maga is kapott ajánlatot, száz embernek kellett volna engedélyt adni, egy emberért 30 ezer forintot kapott volna a szövetség - de az ajánlatot elutasította.

Mi ebben a rizikó?

A járványügyi kockázatokon túl az, hogy a versenysportolókat a Magyar Antidopping Csoport bárhol és bármikor ellenőrizheti. A szervezet szóvivője, Dr. Tiszeker Ágnes szerint tudnak a jelenségről, ami káros, mert ismeretlen személyek is bekerülhetnek így a rendszerbe. Ha netán „kokszolnak", a szövetség rosszul is járhat, eleshet például az állami támogatástól. Az ellenőrzést ugyanakkor megnehezíti, hogy nincs teljes adatbázis az igazolt versenyzőkről, ráadásul kérdéses, hogy az olimpiai felkészülés hajrájában az államnak megéri-e erre költeni a doppingellenes küzdelemre szánt forrásokat.


The Conversation

Friss

Lefizetem a bírót, mondta a magyar ügyvéd, nem jött be

Börtönbe mehet az ügyvéd, ha a bíróság elítéli.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Bexar Arms on Unsplash

Mutatjuk a magyar hadiipari fejlesztéseket

A kormány felpörgeti a hadiipari beruházásokat, főként német, osztrák, európai, izraeli és amerikai cégekre számítanak.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Jól megnyirbálják az amerikai lottó 432 millió dolláros csúcsnyereményét

Néhány nappal ezelőtt egy szerencsés amerikai mind a hat nyerőszámot eltalálta a Mega Millions nevű lottósorsoláson. A főnyeremény már 432 millió dollárra, átszámítva közel 130 milliárd forintra duzzadt, de a sajátos adózási rendszer miatt a nyertes ennek a felét sem viheti haza.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!