Ezreseket számol valaki a pénztárcájában, drágulnak az ipari termékek
Fotó: Shutterstock

Mindenki megérzi, hogy megugrottak az ipari termelői árak

Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 31,2 százalékkal, az exportértékesítési árak 16,8 százalékkal emelkedtek. Az ipari termelői árak átlagosan 21,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az októberi 18,5 százalékos emelkedés után - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A részletek

A belföldi árak éves emelkedése 4,6 százalékponttal, az exportáraké 2,5 százalékponttal volt magasabb az előző havinál.Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4,0, az exportértékesítési árak 2,0 százalékkal, így az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal növekedtek.

Belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 22,3, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 53,0 százalékos volt a drágulás éves üteme. A feldolgozóiparban 2,4, az energiaiparban 10,1 százalékponttal gyorsult novemberben a termelői árak emelkedésének éves üteme az előző hónaphoz viszonyítva. A feldolgozóiparon belül is a kőolajfeldolgozás drágult a legjobban, egy év alatt 80,4 százalékkal, a vegyiparban 58,0 százalékos volt az áremelkedés. Az élelmiszeripar termelői árainak emelkedése kétszámjegyű, 10,6 százalékos lett novemberben. A járműiparban 6,1 százalékkal, a számítógépek és elektronikai cikkek gyártásában 3,6 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése tavaly novemberben.

Ez a helyzet a külpiacokon

Az exportban a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 11,1, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban - a világpiaci árak növekedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében - 206,1 százalékos volt a drágulás. A járműipar exportárai 4,7 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai és elektronikai iparban 4,2, a villamosberendezések gyártásában 4,5, a gépiparban 6,7 százalékos volt az emelkedés. Az élelmiszerek ára exportban is 10 százalék felett, 10,7 százalékkal nőtt, a gyógyszereké pedig 13,1 százalékkal.

A forint árfolyama tavaly novemberben az euróval szemben 1,3 százalékkal, a dollárral szemben 5,1 százalékkal volt gyengébb, mint egy évvel azelőtt.

A lényeg

Az elmúlt év első tizenegy hónapjában a belföldi értékesítési árak 15,7, az exportértékesítési árak 11,2, az ipari termelői árak összességében 12,8 százalékkal nőttek. Az első adat, vagyis a belföldi árnövekedés jó mutatója annak, hogy a lakosságnak mennyivel kellett többet fizetnie az ipari termékekért.


Ne hagyd ki!