Kamatot emelt a jegybank
Fotó:123RF

Száguld az infláció, ismét kamatot emelt a jegybank

Újabb 20 bázisponttal emelte, 3,30 százalékos kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank.


Harc a győzelemig

A monetáris tanács még októberi kamatdöntő ülését követően jelentette be, hogy készen áll az egyhetes betét kamatát az alapkamatnál magasabbra emelni, és még azon a csütörtökön az alapkamat felett 40 bázisponttal, az előző hetinél 70 bázisponttal nagyobb kamattal hirdette meg az egyhetes tendert. Azóta az irányadónak tekintett egyhetes betéti kamat több mint 150 bázisponttal emelkedett. Virág Barnabás, MNB-alelnök a hét elején a Világgazdaságnak adott interjúban azt mondta,

Le fogjuk győzni az inflációt, bármilyen hosszú út is áll még előttünk. Ezen az úton az egyhetes betéti ráta alakításával annyi kamatlépést hozunk előre, amennyi szükséges. Minden lépésünk, amit az egyhetes betéti rátával teszünk, tartósan beépül a kamatemelési ciklusunkba is.

Durván elszállt az infláció

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007. decemberben volt legalább ekkora az infláció - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A novemberi maginfláció 5,3 százalékos volt, 0,6 százalékponttal magasabb az előző havinál.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 37,7, illetve 16,8 százalékkal. Az előző hónaphoz, képest a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az októberi 1,1 százalékos emelkedés után. Egy év alatt az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal emelkedett, ami 0,8 százalékponttal több az októberinél.

Ezen belül:

az étolaj ára 26,9,

a liszté 20,2,

a margariné 19,5,

a kenyéré 12,1,

a péksüteményeké 11,3,

a baromfihúsé 9,0, százalékkal nőtt,

a sertéshús ára viszont még mindig elmaradt az egy évvel korábbitól 1,1 százalékkal. A KSH jelentését átbogarászva ezt az egyetlen dolgot találtuk, ami olcsóbb lett. A burgonya 28,0 százalékkal drágább, mint egy éve, a gyümölcsök és a zöldségek ára viszont csak 3,2, illetve 1,9 százalékkal emelkedett.


Ne hagyd ki!