Üres pénztárca
Fotó: Emil Kalibradov/Unsplash

Brutális összeg hiányzik a közös kasszából! Honnan lesz vajon pénz?

A tavaly júliusi 255 milliárdos többlettel szemben idén júliusban az adóbefizetési löketek ellenére is tovább növekedett az éves költségvetési hiány. Júliusban 44,3 milliárd forint volt az államháztartás egyhavi hiánya, így a héthavi deficit elérte a 2940 milliárd forintot, ami az egész évre engedélyezett 3400 milliárd 86 százaléka – derül ki a Pénzügyminisztérium adataiból.Igaz, hogy lassul a deficit növekedése, viszont egy szempontot nézve sokkal aggasztóbb a helyzet, mint 2022-ben ilyenkor, hiszen tavaly az év hetedik havában 255 milliárd forintos többlet keletkezett a költségvetésben, azaz ennyivel tudta az állam akkor csökkenteni a felgyülemlett éves hiányt.

Ezt is olvasd el: Tudtad? Így költik el a befizetett adódat!

H\u00faszezresekb\u0151l p\u00e9nzk\u00f6tegekFotó: Shutterstock

Viszont idén még nem volt olyan hónap, amikor pozitív mérleggel zárt volna a költségvetés, holott az év első két hónapja, illetve az említett július a nagy adóbefizetési löketek miatt általában ilyen szokott lenni. E mögött az állhat elsősorban, hogy az infláció előhozott egyfajta lelassulást, fogyasztáscsökkenést, ami által az adóbevételek is csökkentek. Ezek a számok pedig azt jelentik, miszerint az év nagyjából 60 százalékánál már az éves hiánycél 86 százalékánál tart a hiány.

Ez is érdekelhet: Mi történik a világban? Már az Egyesült Államok sem tökéletes adós?

Az év hátralévő részében arra számítanak, hogy a kormány egyrészt emeli a hiánycélját, amely viszont azt indikálja, hogy jövőre kell erőteljesebben a deficitet csökkenteni, másrészt még további kiadáscsökkentő intézkedésekre számítanak – idézi a Népszava a szakértőket, akik egytől-egyig tarthatatlannak gondolják a deficitet.

A kormány optimista maradt, nem foglalkozott nyáron ezzel a témakörrel, Varga Mihály pénzügyminiszter egy interjúban pedig csak annyit felelt, miszerint

a kormány tekinti át a költségvetési folyamatokat, egyelőre nem lát okot az intézkedésre, de ha szükséges, akkor intézkedéseket fog hozni.

Ne hagyd ki!