Dollárbankók kék lapát
Fotó: Shutterstock

Milyen cégek profitálnak az inflációból? Itt a válasz

Sok háztartás és vállalkozás küszködik az emelkedő árakkal, de azért akadnak kivételek: néhány iparág óriási hasznot húz az emelkedő inflációból. Ezeket vettük számba.


Energiaóriások

A fosszilis üzemanyagokat kitermelő és feldolgozó vállalatok az elmúlt hónapokban a hírek fősodrába kerültek a rekordprofit miatt, amelyet elértek. A gáz és az olaj nagykereskedelmi ára nagyot nőtt a nemzetközi piacokon az ukrajnai orosz invázió óta.

A szaúdi Aramco április és június között rekordprofitról számolt be, a BP ugyanebben az időszakban 6,9 milliárd fontnyi nyereséget könyvelhetett el, míg a Shell került a dobog legfelső fokára, 9 milliárd fontnyi profittal. A Mol nyereségéről itt írtunk.

Bányászat

Miután az országok más lehetőségeket keresnek az orosz gáz kiváltására, a szén váratlanul ismét divatba jött. Ez jól jön azoknak a cégeknek, amelyek a legszennyezőbb fosszilis energiahordozóra specializálódtak – írja a BBC.

A Glencore termikus szén üzletága bőségesen profitált a rekordárakból: 2022 első felében megduplázódott a nyeresége, 15 milliárd fontra.

A cég sok riválisa már lemondott a szénről, de a Glencore úgy látta: néhány országban fontos energiahordozó lehet a szén az energiapiaci átalakulás során.

Attól tartva, hogy idén télen nem lesz zavartalan az Európába irányuló orosz gázszállítás, számos országban elhalasztották a szénerőművek tervezett bezárását, vagy már üzemen kívülieket poroltak le.

Élelmiszerkereskedők

Az Archer Daniels Midland (ADM), a Bunge, a Cargill és a Louis Dreyfus nem közismert cégnevek, de termékeik szinte minden tányéron jelen vannak világszerte. Az úgynevezett ABCD-k domináns élelmiszerkereskedők, különösen a gabonapiacon.

Amikor bot kerül a globális élelmiszerellátás küllői közé, ezek az ellátási láncban közvetítőként funkcionáló cégek kulcsszerepet játszanak abban, hogy az élelmiszer olyan helyre jusson, ahol szükség van rá. Segítenek az egyes országoknak alternatív beszerzési forrásokat találni egy olyan helyzetben, amikor például az orosz és az ukrán áru nem érkezik a megszokott módon.

A fennakadás viszont azt is jelenti, hogy a búza ára 25 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt volt. Sok más alapélelem is drágult.

Az ADM 60 százalékos profitnövekedésről számolt be a legutóbbi negyedévről. A Bunge kevésbé teljesített jól, de bizakodó az év hátralévő részére. A magántulajdonban lévő Cargill bevételei az elmúlt pénzügyi évben 23 százalékkal, 165 milliárd dollárra emelkedtek. A cég ugyanakkor közölte, hogy

ebből 163 millió dollárt jótékonysági célokra fordított, ami az eladások 0,1 százaléka.

Tengeri szállítók

A pandémia átok volt az ellátási láncoknak, de áldás a hajótársaságoknak.

A szállítási díjak megemelkedtek, és magasak is maradtak, miután a fogyasztási cikkek iránti kereslet a pandémiás korlátozások idején megnőtt. A lezárások azzal is jártak, hogy a vízijárművek zsúfolt kikötőkben vesztegeltek, és az új hajóépítési projekteket elhalasztották.

A konténerszállító hajók iparága fél billió dolláros bevételt húzhat be a 2022 végével záródó két évben.

A világ második legnagyobb konténerszállítója, az AP Møller-Maersk idén harmadszor növelte profitvárakozását az elhúzódó kikötői fennakadások miatt. Úgy számít, hogy a szállítási díjak az év vége előtt biztosan nem „normalizálódnak”.

Luxusórák és drága borok

Akiknek fölösleges készpénzük van, a magas infláció, a viszonylag alacsony kamatok és a romló gazdasági kilátások miatt elfordulnak a hagyományos befektetési formáktól.

A Knight Frank brókerei szerint így nőtt a befektetések aránya az egyes kategóriákban tavaly:

  • drága borok, luxusórák: 16 %,
  • műtárgyak: 13 %
  • whisky és érmék: 19 %.

A befektetők arra számítanak, hogy ezeknek az értéknövekedése az inflációnál magasabb lehet. A Bordeaux Index borkereskedő cég, amely kizárólag drága borokban utazik, 37 százalékkal növelte eladásait a júniust megelőző egy évben.

A luxusiparág virágzásáról nemrég részletesen írtunk.

(BBC)

Ne hagyd ki!