Sűrű fehér füst száll fel a szénerőműből
Fotó: Shutterstock

Kiszolgált szénerőműveket pofoznak ki a britek

Nagy-Britannia „végső menedékként” az öreg szénerőművekhez fordul arra az esetre, ha más forrásból nem tudna elegendő áramot biztosítani a télen a szigetországot is érintő energiaválságban.


Számos európai országban úgy döntöttek, hogy üzemen kívül helyezett vagy lezárásra ítélt szénerőműveket indítanak újra, hogy a hideg évszakban legyen tartalék áramforrásuk.

Nem olcsó

Nagy-Britaniában ennek jegyében négy szénerőmű élettartamának meghosszabbításáról döntöttek.

Ezek áramtermelő kapacitását csak akkor használják ki, ha esetleg minden más forrás kimerülne – hangsúlyozta a brit villamosenergia-rendszer üzemeltetője. Egy ötödik szénalapú erőmű újranyitásáról is folynak az egyeztetések – írja a Reuters.

Összesen 1950 megawatt lesz elérhető a West Burtoni erőműből, amelyet idén szeptemberben zártak volna le, illetve egy Yorkshire-i létesítményből, amely tavaly fejezte be a kereskedelmi működést. Mindkét helyszínen két-két szénalapú áramtermelő egységet helyeznek készenlétbe.

A hatóság becslése szerint ennek előzetes költsége 220 és 420 millió font között alakul. A karbantartás után a szénalapú áramtermelő egységek jövő márciusig gond nélkül üzemelnek majd.

Piszkos, de szükséges

Először, még júniusban Németország jelentette be, hogy munkába állítja a használaton kívüli szénerőműveit, miután az oroszok jelentősen visszavágták a gázszállítást, és arra is számítani kell, hogy teljesen beszüntetik. A német kormány becslése szerint a szénerőművek mintegy 10 gigawattal járulnak hozzá az áramtermeléshez, ami az ország áramfelhasználásának nagyjából harmadát jelenti.

Az amerikai Energy Information Administration közlése szerint a szén égetése nyomán számtalan káros anyag kerül a légkörbe: szén-dioxid, kén-dioxid, nitrogén-oxidok és makrorészecskék.

A Greenpeace a szenet az energiatermelés legpiszkosabb, legszennyezőbb módjának tartja. Ennek ellenére virágkorát éli.

Ne hagyd ki!