Kétszer annyi aranyat vettek a magyarok idén, mint tavaly
Fotó: Shutterstock

Rákattantak az aranyra a pénzüket féltő magyarok

Megduplázódott a befektetési célú aranytömbök forgalma az év első felében, így júniusra az értékesítés meghaladta az egymilliárd forintot - közölte a BÁV Zálog.


Az aranyékszerek népszerűsége is töretlen: az előző évhez képest kétszer annyi ékszert vásároltak a társaságtól. A magas infláció, a szomszédban dúló háború, a forint árfolyamának gyengülése egyre nagyobb keresletet generál a nemesfém iránt.

Az eddig idén eladott 51 kilogramm aranytömbből a legkisebb, 5 grammos kiszerelésből vásároltak a legtöbbet - jelezték, utalva arra, hogy ez a kisbefektetők érdeklődésének növekedését mutatja. Ez a hozzávetőleg 125 ezer forintos tömb mindig is népszerű volt. Az árbevétel tekintetében a legnagyobb, a 100 grammos kiszerelés vezet, a forgalom 45 százalékát ez a 2,3 millió forintba kerülő aranytömb tette ki.

Az idén több hullámban is vásárolták az aranytömböket: a januári erős forgalom után az szja-visszatérítés hozott élénk keresletet, majd február végén, az ukrán háború kitörését követően, napok alatt kapkodták el a meglévő készleteket. Az új szállítmányok megérkezéséig a zálogfiókokban az ár-érték arányban kedvezőbb, használt aranyékszerek felvásárlása indult el.

Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója a közleményben megjegyezte, hogy az ékszereket nem csupán a befektetési célú aranytömb helyett vásárolják, a fiókokban egy új vásárlói réteg is megjelent: túlnyomó többségben az Y-generációhoz, a 23-34 éves korosztályhoz tartozó fiatalok hosszú távú befektetésként vásárolnak ékszereket.


Ne hagyd ki!