Megvizsgálták és minősítették hazánk nyugdíjrendszerét
Fotó: Shutterstock

Rámutattak a magyar nyugdíjrendszer gyenge pontjára

Az Európai Unió sereghajtói között van a magyar nyugdíjrendszer az Allianz friss nyugdíjjelentésének rangsorában. A biztosító kutatása arra is rávilágít, mely területeken keresendők a nyugdíjrendszerünk legnagyobb problémái.


Az Unió sereghajtói között a magyar nyugdíjrendszer

Az Allianz friss, 2023-as nyugdíjjelentése a világ nyugdíjrendszereit és azok kilátásait vizsgálja. Három szempont alapján hasonlítja össze és pontozza azokat (az alacsonyabb pont a kedvezőbb értékelés), majd a pontok alapján rangsort állít fel. A biztosító kutatása rávilágít, az elmúlt három évben javult az európai nyugdíjrendszerek helyzete, de az uniós országok pontszámai között jelentős eltérések vannak.

Az Allianz nyugdíjmutató indexe (API) speciális, hiszen a biztosító maga hozta létre. A mutatójuk három részből tevődik össze. Van egy aktuális gazdasági és demográfiai kiindulópontja, valamint értékeli a nyugdíjpillérek fenntarthatóságát, illetve a nyugdíjrendszer megfelelőségét az adott ország időseinek helyzete alapján. A három területet külön pontozzák egy 1-től 7-ig terjedő skálán (ahogyan korábban említettük, minél alacsonyabb a pontszám, annál kedvezőbb az értékelés), majd ezeket súlyozzák és összesítik.

A biztosító indexe alapján az Európai Unió átlagértéke 3,4 pont. A legjobb helyezést Dánia érte el 2,2-es pontszámmal. Magyarország 3,7-es összpontszámot kapott, holtversenyben Csehországgal, Horvátországgal, Szlovákiával és Szlovéniával. Az uniós országok ezen csoportja mögött csak három ország végzett az EU-ban: Ciprus (3,9), Lengyelország (4,0) és Románia (4,3).

A három részterület közül a legjobb értékelést a megfelelőségre kapta hazánk (3,4 pont). A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságát csak 3,8-asra értékelték, valamint úgy tűnik, a legnagyobb gyengeségei az aktuális demográfiai és gazdasági pilléreiben keresendők (4,2-es értékelés).

A konvergenciaprogram számaiból körvonalazódik a jövő évi nyugdíjemelés

A kötelezettségének eleget téve a magyar kabinet április végéig készítette és küldte el a konvergenciaprogramját Brüsszelbe. A program mutatja, hogy a kormány 2024-re 6 százalékos inflációt vár. Ennek értelmében 6 százalékos lehet a nyugdíjemelés mértéke is a következő év januárjában.

Ez az átlagnyugdíjjal számolva valamivel több, mint 12 ezer forint pluszt jelenthet havonta, amennyiben nem kerül sor nyugdíjkiegészítésre. Hozzá kell tenni, a tavalyi évhez hasonlóan idén is módosíthat a kormány a prognózisain a bizonytalan gazdasági környezet miatt.

A nyugdíjasokat érintő másik fontos mutató a GDP várható alakulása, ami a nyugdíjprémiumra van hatással. A kormány 3,5 százalékos gazdasági növekedés felett ad prémiumot a nyugdíjasoknak. Azonban ennek a lehetősége idén gyakorlatilag kizárt: a várt „növekedés” mínusz 1,5 százalék.

Azonban jövőre 4 százalékos bővüléssel kalkulál a kabinet. Ebben az esetben 0,5 lesz a nyugdíjprémium szorzója, vagyis a legtöbb nyugdíjas egyszeri, 10 ezer forintos prémiumra számíthat 2024-ben (a novemberi ellátás egynegyede, de legfeljebb 20 ezer forint szorozva a GDP tényleges növekedése 3,5 százalék feletti részével).


The Conversation

Ne hagyd ki!