Fontos adatok érkeztek a nyugdíjasoknak
Fotó: Shutterstock

A mostani állapot szerint ekkora lehet jövőre a nyugdíjemelés

Az elkészült konvergenciaprogram alapján már látható, mekkora nyugdíjemeléssel számol a kormány jövőre.


A konvergenciaprogram számaiból körvonalazódik a jövő évi nyugdíjemelés

A kötelezettségének eleget téve a kabinet április végéig készítette és küldte el a konvergenciaprogramját Brüsszelbe. A program mutatja, hogy a kormány 2024-re 6 százalékos inflációt vár. Ennek értelmében 6 százalékos lehet a nyugdíjemelés mértéke is a következő év januárjában.

Ez az átlagnyugdíjjal számolva valamivel több, mint 12 ezer forint pluszt jelenthet havonta, amennyiben nem kerül sor nyugdíjkiegészítésre. Hozzá kell tenni, a tavalyi évhez hasonlóan idén is módosíthat a kormány a prognózisain a bizonytalan gazdasági környezet miatt.

A nyugdíjasokat érintő másik fontos mutató a GDP várható alakulása, ami a nyugdíjprémiumra van hatással. A kormány 3,5 százalékos gazdasági növekedés felett ad prémiumot a nyugdíjasoknak. A mfor megjegyzi, ennek a lehetősége idén gyakorlatilag kizárt: a várt „növekedés” mínusz 1,5 százalék.

Azonban jövőre 4 százalékos bővüléssel kalkulál a kabinet. Ebben az esetben 0,5 lesz a nyugdíjprémium szorzója, vagyis a legtöbb nyugdíjas egyszeri, 10 ezer forintos prémiumra számíthat 2024-ben (a novemberi ellátás egynegyede, de legfeljebb 20 ezer forint szorozva a GDP tényleges növekedése 3,5 százalék feletti részével).

Matolcsy belenyúlna a nyugdíjrendszerbe

A jegybank elnöke pedig a parlamentben, egy képviselői kérdésre válaszolva beszélt arról a napokban, hogy orvosolni kell a nyugdíjrendszer igazságtalanságait. Matolcsy György konkrét példákat is felhozott a tennivalókról.

Nem igazságos, és ezért nem fenntartható, hogy a kétgyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a három gyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál. Ezt orvosolni kell, nagyon sok technikai lehetőség van az orvoslásra

- idéztük Matolcsy György válaszát Novák Előd kérdésére.

A Mi Hazánk politikusa a kérdésében felidézte: az MNB is megállapította, hogy szegénységi kockázatot jelent nagycsaládosnak lenni, három gyermek felnevelése 86 millió forintot tesz ki átlagosan, miközben az egyébként “bőkezű hazai családtámogatások mellett is”, csak 54 millió forint az állami támogatás az esetükben. A képviselő azt firtatta, mit lehet tenni az ellen, hogy a három gyereket felnevelt nők 20 százalékkal alacsonyabb nyugdíjalappal indulnak, a két gyerekes nők pedig 15 százalékkal kevesebbel, mint a gyermektelen kortársaik.

Matolcsy György erre azt válaszolta: a jegybank három dokumentummal próbálta/próbálja Magyarország fenntartható feltárkózását segíteni. Az MNB elnöke emlékeztetett, hogy ehhez lényeges, nélkülözhetetlen az egészséges demográfia, minden sikeres gazdasági felzárkózás ezen alapszik. 2010-ben megindult a fordulat - a termékenységi ráta 1,23 százalékról felment 1,59 százalékra, “ez az út majdnem fele” -, de 2016 óta a dinamikánk csökken.

Matolcsy kifejtette: nem elégedhetünk meg azzal, hogy tavaly is csak 88 ezer gyermek született meg. Egy új demoráfia 2.0 kormányzati programra van szükség, mert bővülő népesség nélkül nem lesz gazdasági siker sem.

Ne hagyd ki!