Egymástól és a bérektől is távolodnak a nyugdíjak
Fotó: Shutterstock

Óriási a különbség nyugdíj és nyugdíj között Magyarországon

Az általuk elvárt kormányzati lépésekről nyilatkozott a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke. A szakember szerint a szükséges döntések meghozatalára az idősek és a nyugdíjasok elismerése érdekében kimondottan nagy szükség lenne.


Nagyra nyílt a nyugdíjolló

Karácsony Mihály a nyugdíjas parlament elnöke az InfoRádió-ban kifejtette, azt szeretnék, hogy a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatár ne emelkedjen tovább a mostani kormányzati ciklusban. Emellett felhívta rá a figyelmet, hogy az úgynevezett nyugdíjolló szárai egyre messzebbre kerülnek egymástól. Fokozatosan nő az átlagbérek és az átlagnyugdíjak közötti távolság, valamint a nyugdíjak között is nagyobbak a különbségek.

Vannak, akik nagyon jelentős, millió forint fölötti nyugdíjjal rendelkeznek, egymillió ember viszont 120 ezer forint alatti folyósításból kell, hogy megéljen, ami feszültségekhez vezet

– nyilatkozta Karácsony Mihály.

Megemlítette, hogy régiónként is jelentős különbségeket tapasztalni. Amíg például Budapesten 178-180 ezer forint körül van az átlagnyugdíj, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyjából 118 ezer forint.

Egyeztetést remélnek

Az Országos Nyugdíjas Parlament a fent említett problémákat szeretné sorra venni a kormánnyal és a parlamenttel, és együttműködve velük megtalálni ezekre az orvosságot. De fogadókészséget remélünk azzal kapcsolatban is a döntéshozók részéről, hogy az idei ciklusban nem emelik tovább a 65 éves nyugdíjkorhatárt

– idézi a portál az elnököt.

A szakember a legfontosabbnak a nyugdíjak rendezését tartja. Az NYPOE célja az, hogy nyugdíjemeléskor vegyék figyelembe a vegyes indexálást. Emellett a duplájára emelnék a legalacsonyabb ellátások rendezésére szolgáló keretet (méltányossági nyugdíj megállapítás, méltányossági nyugdíj emelés és egyszeri segély), melynek mértéke 4-5 éve változatlan.

Karácsony Mihály úgy véli, hogy a 30 százalékos élelmiszer-drágulást nem kompenzálja az átlagos inflációhoz igazított növekedés sem. Ezért támogatnának valamilyen élelmiszerre beváltható eszközt, amire volt példa korábban is.

Sok a kérdés a nyugdíjkorhatár körül

Karácsony Mihály korábban is kifejtette, hogy nem ért egyet azzal, hogy „a demográfusok véleményét veszik alapul, akik kiszámolják a születéskor várható élettartamot, és ehhez a 70-80 év múlva elérkező állapothoz akarják igazítani a mindenkori nyugdíjkorhatárt.” Ez az ötlet egyébként a jegybanki javaslatcsomagban jelent meg.

A korhatárhoz azért sem jóhozzányúlni, mert így is sokan küzdenek egészségügyi problémákkal a nyugdíjba vonulásuk előtti években. A férfiak 38 százaléka pedig meg sem éri a nyugdíjazását.

Ne hagyd ki!