Sok nyugdíjast hozhat nagyon rossz helyzetbe a magas infláció
Fotó: Shutterstock

Jó hír! Ősszel jelentős nyugdíjemelés jön?

Az elszálló infláció miatt jelentős nyugdíjemelést várnak a nyugdíjas szervezetek novemberben. Az öregségi ellátásban élőket a rezsikiadások növekedése is különösen nehezen érinti.


Rossz helyzetben a nyugdíjasok

Rendkívül kritikusnak nevezte a magyar nyugdíjasok helyzetét Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Felhívta rá a figyelmet, hogy miután a medián nyugdíj 135 ezer forint, mintegy 1,1 millió embernek a nyugellátása van ezen érték alatt. Az ő esetükben különösen drasztikus a mostani infláció (a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 13,7 százalék volt júliusban az egy évvel korábbi adatokhoz képes). Áremelkedést tapasztalnak a piacokon bevásárláskor, a patikákban gyógyszervásárláskor, illetve havonta a rezsifizetéskor, ami nagyon jelentős életminőség-romlást eredményezhet náluk – írja az Infostart.

A szervezet álláspontja szerint a rezsi emeléséről szóló döntés előtt a kormánynak fel kellett volna mérnie, hogy a nyugdíjasok is könnyen lehetnek átlagfogyasztás felettiek. Mindeközben vannak olyanok, akik koruknál, egészségi állapotuknál fogva nem képesek többet dolgozni, így többletjövedelemre szert tenni. Ami a spórolást illeti, nagyon magas azoknak a száma, akiknek egyszerűen nincs miből megtakarítaniuk. Amennyiben nem vennék meg például a gyógyszereiket, esetleg nem az egészségügyi állapotuknak megfelelően táplálkoznának, az az életesélyeiket is rontaná

- nyilatkozta az elnök.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa ezért abban bízik, hogy a kormány a törvényeknek megfelelően novemberben ismét jelentősen megemeli a nyugdíjakat.

Visszamenőleges nyugdíjemelés érkezhet

Néhány hete írtuk, hogy ősszel ismét megvizsgálják a gazdaság mutatóit, és annak fényében novemberben újabb emelés jöhet. Farkas András nyugdíjszakértő szerint biztos, hogy a 11. hónapban érkezik egy másik visszamenőleges korrekció, amelynek pontos mértékére szeptemberben derülhet fény.

A júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékosra nő, így a novemberi újabb korrekcióra akkor kerülhet sor, ha az év első nyolc hónapjában mért tényadatokból az éves infláció ennél magasabb mértékére lehet következtetni. Az MNB a legfrissebb jelentése szerint akár 12,6 százalékos éves inflációra számít (korábbi jelentésében legfeljebb 9,8 százalékra tette az infláció várható éves mértékét), amelynek alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 3,7 százalékos lehet, de ennél magasabbra is nőhet

- vélte július elején a szakember.

Ennyi pénz érkezhet

Amennyiben a jegybank előrejelzése pontosnak bizonyul, és a novemberi emelés mértéke 3,7 százalékos lesz, akkor a 11. hónapban 173.180 forintra nő az átlagnyugdíj, a 13. havi nyugdíjjal pedig a visszamenőleg érkező átlagos utalás 67.980 forint lesz.

A 2023. januári nyugdíjemelés, amelyet a jövő évi költségvetési törvény tervezete hihetetlenül optimistán 5,2 százalékos inflációval tervez, az akkor 173.180 forintos átlagnyugdíjat 182.190 forintra növelné

- ismertette a jövő évi előrejelzést is a nyugdíjguru.


Ne hagyd ki!