Diagramok részvényekről
Fotó: Markus Spiske/Unsplash

Bankbetét vagy állampapír? A magyarok a pénzükkel szavaztak!

A Magyar Nemzeti Bank elemzései szerint a válság átalakította és felforgatta a megtakarítások teljes piacát. A 25 százalékot is megugró infláció és a befektetésekre idén júliustól kivetett szocho állampolgárok százezreit értékpapírvásárlásra vezette át. Ez mára odáig ment, hogy a történelem során először meghaladta a 2 milliót az értékpapírszámlák száma Magyarországon.


2023 első felének legvégére először történt az meg, hogy hogy a háztartások értékpapír-állománya átlépte a 20 ezer és egyben közel került a 20,6 ezer milliárd forinthoz.

Több mint 230 ezer új értékpapírszámlát és 16,5 ezer új tartós befektetési számlát (tbsz-t) nyitottak az év első felében Magyarországon, és csaknem 2800 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítás került a különböző értékpapírokban

– idézi a Telex a Bank360 kutatását.

Ezt is olvasd el: Egyre több magyart fenyeget az elszegényedés

Bank felirat

Ennek több mint fele, szám szerint 11,57 ezer milliárd forint állampapír. Jelenleg 11,85 ezer milliárdnyi bankbetét van a piacon eladva. Ezt a kicsinek mondható eltérést a szakértők szerint egy-két hónapon belül leküzdhetik az állampapírok. Viszont nem csak önszántukból kezdtek el az állampolgárok vásárlásba. Tavaly ősz óta egyfajta kampányt indítottak a pénzintézetek, amely során elmagyarázták a vásárlóknak az állampapír minden előnyét.

Ez is érdekes lehet számodra: 8 dolog, amit tudni kell a megtakarítások új adóztatásáról

Bár még léteznek 10-15 százalékos kamatozású lekötött betétek, de miután a kamat 28 százalékát le kell adózni, ezeknek nagyot csökkent a vonzereje, és ez valójában ellenük szólt és szól. 2023 július végéig 820 milliárd forint került kivonásra, ami a bankbetéteket illeti.

A részvények piaca továbbra is tehetősebb vállalkozóké, üzletembereké. Az első fél évben a háztartások összesen 40 milliárd forintot vontak ki a magyar részvényekből. A lakosság kedvence még mindig az OTP-részvény. A kisbefektetők körében a bankok részvényei a legnépszerűbbek.

A Bank360 azzal fejezi be elemzését, miszerint:

a hitelintézeti részvényeket tartó kisbefektetők egyébként kifejezetten jól jártak az idén, 124 milliárd forintot kerestek az értékpapírjaikon fél év alatt, igaz, ennek a kétharmada a júniusi tőzsderalin jött össze.

Ne hagyd ki!