pénz, érme, füzet, toll
Fotó: Shutterstock

Egyre több magyart fenyeget az elszegényedés

A G7 gazdasági szakportál által végzett kutatásban erősen kiütközik, hogy a magyar lakosság nagyobb része, 58 százaléka nem képes tartani a lépést drágulásssal. A társadalom nagyjából 27 százalékának életszínvonala stagnál. A "maradék" jobban él, viszont ők eddig is gazdagnak számítottak. A felmérés tehát nem éppen az életszínvonal növekedését tükrözi vissza.


A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a jövedelmek növekedése nem egyenlíti ki az inflációt, sőt a magyar munkavállalók reáljövedelme átlagosan 6,9 százalékkal lett kevesebb egy év alatt. Ebben nincsenek benne a nyugdíjak.

Az általános emberi reakció a fogyasztás visszafogása. A spórolás történhet alapvető élelmiszerrel, szolgáltatással vagy akár szabadidős tevékenységgel kapcsolatban is. A felmérés szerint 10-ből 8 magyar felnőtt ( a 18-79 év közötti személyek) próbál valahogyan több pénzt megspórolni, mint fél éve.

Ez is ide kapcsolódik: 8 dolog, amit tudni kell a megtakarítások új megadóztatásáról

A válaszadók nagyobbik fele fogja vissza a különböző szolgáltatások igénybevételét (például étterem, fodrász), és minden második ember a rezsin, illetve a nyaraláson, vagy egyéb szabadidős célú utazáson igyekszik pénzt megtakarítani. A folyamat a kereskedelmi és a szolgáltató szektorok teljesítményét is lehúzza.

p\u00e9nz, \u00e9rme, ez\u00fcst, f\u00e9m

Fotó: Shutterstock

A felnőtt lakosság 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt hat hónapban 1-10 százalék között nőtt a bevétele. A hat hónapos idősávot azért választották egyébként a felméréshez, mert ebben benne van január elseje is, amikor sok esetben változhatnak a fizetések és a nyugdíjak is. Az év elejétől például 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Ez tükröződik vissza abból, hogy a jövedelmüket nagyjából szinten tartók harmada 60 évesnél idősebb.

Ez is ide kapcsolódik: Kiszámolták, ekkora csapás egy átlagnyugdíjasnak az infláció

Az eredmények szerint a lakosság 14 százaléka 10 százaléknál is nagyobb jövedelem emelkedést jelzett, igazán jelentős, 20 százaléknál is magasabb növekedésről csak a válaszadók 3 százaléka számolt be.

A legnagyobb szelet, azaz a válaszadók 40 százaléka azonban azt válaszolta, hogy nem változott a jövedelme. Ők tehát körülbelül 8 százalékos reálérték csökkenésben vannak hat hónap alatt. A legnagyobb életkori csoportot ezen belül a 45-59 éves korosztály.

Utánuk következik a válaszadók 18 százaléka, akik már egyértelműen leszakadóban vannak, hiszen ők azt mondták, hogy csökkent a jövedelmük. Tehát ők a reálérték-csökkenés mellett számszerűleg is kevesebbet keresnek. Ennek a csoportnak a leginkább jellemző adatai:

  • 39 százalékuk a 30-44 éves korosztályba tartozik,
  • 32 százalékban szakmunkás végzettségűek,
  • 37 százalékban teljes munkaidős munkavállalók,
  • és 23 százalékban az Észak-Alföld régióban laknak.

Forrás: 24.hu

Ne hagyd ki!