Egy nagy halom mindenféle alakú és színű gyógyszer
Fotó: Unsplash

Spórolni szeretnél egészségügyi kiadásaidon? Adunk egy tippet!

A magyarok, ha megtehetik, régóta szívesen járnak magánorvoshoz. Ez már több, mint 10 éve tendencia, amit a Covid-járvány is felgyorsított. Az állami egészségügy leterheltsége és a hosszú várólisták azokat is a magánellátás felé terelik, akik egyébként ezt nem feltétlenül választanák. És mivel az áremelkedés ezt a területet sem hagyta érintetlenül, fontos lenne rajta spórolni.

Mit várunk a magánegészségügytől?

A betegbarát projekt 2022 őszén végzett felmérése szerint a magánegészségügyben gyógyulók száma nagyon magas, a megkérdezettek 83%-a járt már magánorvosnál. Az arány a fiatalok körében még magasabb, a 30 év alattiak 96%-a vett igénybe magánorvosi szolgáltatást. A válaszadók 63%-a járt az elmúlt egy évben magánorvosnál, és közülük 49% az elmúlt fél évben. Mondhatjuk tehát, hogy magánorvoshoz mindenki jár. A magánellátás többé nem a módosabbak kiváltsága, és nem csupán akkor keresünk fel magánorvost, ha kényelmes környezetben gyógyulnánk, vagy nem akarunk órákat sorban állni az SZTK-ban. A magánegészségügy szerepe egyre hangsúlyosabb a betegellátásban, és már nem csupán a választékbővítés a feladata.

Az állami rendszer annyira leterhelt, különösen a járvány kezdete óta, hogy aki időben szeretne megfelelő orvosi ellátáshoz jutni, az kénytelen magánrendelőbe menni. A várólisták hosszúra nyúltak, kisebb, halasztható műtétek esetében akár egy évet is várnunk kell, mire sorra kerülünk. A betegeknek továbbra is az orvosok és a többi egészségügyi szakember kedvessége, udvariassága az egyik legfontosabb elvárása a magánegészségügyben, 57%-uk jelölte ezt meg döntő fontosságú elemnek. A betegek közel harmada viszont az ár-érték arány alapján választ szolgáltatót, 68%-uknál ez is szempont. Majdnem ilyen fontos az is, hogy mennyire elérhetőek a szolgáltatások, azaz mennyit kell várni egy időpontra, vagy hogy helyileg hol van a rendelő.

A magánrendszerben az orvos elérhető, akár interneten is találunk időpontot, és az orvosnál sem kell túl sokat várnunk. A Prémium Egészségpénztár által készített felmérésből kiderül, hogy a betegek legnagyobb problémája az állami egészségügyi rendszerrel nem a szolgáltatás minősége. Nem is lehet, hiszen jellemzően ugyanazok az orvosok rendelnek állami és magán keretek között is. A legnagyobb gondot a szolgáltatások elérhetősége jelenti. Míg az állami rendszerben gyakran időpontot sem lehet foglalni, ezt a magánrendelőkben több módon is megtehetjük, akár telefonon van online is. Mivel azonban a magánegészségügyet egyre több beteg látogatja, a népszerűbb szakterületeken, mint például a bőrgyógyászat, nőgyógyászat vagy endokrinológia, már itt is előfordulnak akár több hetes várólisták is. A népszerűséggel együtt pedig nőnek a szolgáltatások árai is.

Egyre többet kell érte fizetnünk

A magánorvosi szolgáltatások ára, mint minden másnak, jelentősen megnőtt az elmúlt időben. Egyáltalán nem ritka, ha egy orvosi vizsgálatért 30-40 ezer forintot is fizetnünk kell, különösen a leterheltebb szakterületeken és a nagyobb városokban. Ez pedig a betegek pénztárcáját is egyre jobban megterheli. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője segít abban, hogy olcsóbbá tegyük az egészségügyi szolgáltatásokat. Az egészségpénztár erre hatékony és egyszerű lehetőséget biztosít. Az egészségpénztár egy olyan számla, ahol pénzt takaríthatunk meg, hogy azt az egészségünkre költhessük.

Ennek nem csupán az az előnye, hogy rendszerezettebben, egy helyre gyűjtve tudjuk nyomon követni a kiadásainkat. Az egészségpénztári számlához adó-visszatérítés is kapcsolódik, ami lényegében egy állami támogatás. A befizetéseink 20%-át adóbevalláskor visszaigényelhetjük a személyi jövedelemadónkból. Ez akár 150 000 forint megtakarítást is jelenthet, amelyet utána újra az egészségünkre költhetünk. Így – figyelembe véve az egészségszámla költségét – összességében 12-17%-kal is csökkenthetjük az orvosi kiadásainkat – mondja a szakértő. Ráadásul több olyan szolgáltató is van, amely bizonyos termékek vagy szolgáltatások árából további százalékos kedvezményt ad a pénztártagok számára.

Az egészségpénztáron keresztül elérhető megtakarítást úgy is tekinthetjük, hogy az infláció okozta áremelkedést ki tudjuk védeni. Kedvezőbb gazdasági helyzetben különösen jól járunk vele, míg nehezebb helyzetben a spórolás azt teszi lehetővé, hogy még akkor is járjunk magánorvoshoz, amikor már nagyon meg kell néznünk, hogy mire mennyi pénzt adunk ki.

Hogyan találjuk meg a megfelelő egészségpénztárt?


Érdemes egy egészségpénztár kalkulátort használnunk az összehasonlításhoz. Beírhatjuk, hogy mennyit fizetnénk be a pénztárba havonta, de a másik oldalról is indulhatunk: azt is számba vehetjük, hogy mire mennyit költünk havi szinten. A pénztárak közül több nagyon modern szolgáltatásokat kínál – mondja Gergely Péter. Több helyen elérhető az online belépés és az elektronikus ügyintézés is. Vannak pénztárak, amelyeknek mobilapplikációja is van, például a Generali Egészségpénztárnak, az OTP Egészségpénztárnak, a Prémiumnak és az MKB-Pannóniának is.

Ráadásul néhány pénztár modern, bankkártyával összekapcsolható egészségkártyát kínál, ami nagyon megkönnyíti a fizetést, és lehetővé teszi, hogy ne kelljen egyszerre sok pénzt tartanunk az egészségszámlánkon. Az IZYS és a Prémium kártyái közvetlenül a vásárláskor kérik le a pénztár költségével növelt vásárlás értékét a bankkártyáról. A Patika Egészségpénztár új Mesterkártya nevű kártyája pedig automatikusan feltöltődik az általunk előre meghatározott összeggel, ha az egyenlegünk egy bizonyos határ alá esik.

Ez a módszer nagyon kényelmes fizetést tesz lehetővé, hiszen nem kell sok pénzt tartanunk az egészségszámlánkon, ha nem akarunk. Ez egy spórolós időszakban különösen hasznos lehet. Ha kártyával fizetünk, számlát már nem kell kérnünk a vásárlásról. Ha erre nincs módunk, akkor szolgáltatásnál az egészségpénztár, terméknél pedig a saját nevünkre számlát kérhetünk, amelyet később a pénzárban elszámolhatunk. Az egészségpénztár használata tehát egyszerű, és találhatunk a mai kor kihívásainak megfelelő szolgáltatásokat nyújtó pénztárakat. Az adó-visszatérítés révén pedig hatékonyan takarékoskodhatunk, csak ne feledjük év elején visszaigényelni a nekünk járó támogatást.


The Conversation

Ne hagyd ki!