Felelősséget vállani nem könnyű. Megoldani és nem várni a megoldást szintén nem az. De az, hogy 30 évvel a rendszerváltozás után 10 emberből 7 még mindig csak az államtól várja a segítséget a gazdaságban már ijesztő. Az, hogy az egyes embernek is lehet felelőssége a gazdaság helyreállításában, egy friss kutatás szerint mindössze tízből 1 embernek jut eszébe...
Az Ipsos 29 országban elvégzett, a Covid-19 járványt követő gazdasági visszaesést elemző lakossági kutatása a magyarok karakteres, nemzetközi áltagtól gyakran élesen eltérő véleményét tükrözi. Az összesen 21.503, Magyarországon 500 felnőtt lakos megkérdezésével készült nemzetközi vizsgálat egyértelművé tette: a magyarok a gazdaság legnagyobb szereplőire hárítják a helyreállítás felelősségét.Az egyén felelőssége

Fotó: Ipsos

A globális rangsorban a helyi „kormányzathoz" (34%) képest ugyan fele annyian, de a „nagyvállalatokhoz" hasonlóan 17 százaléknyi csoport első helyen említette az „egyének", azaz a lakosság felelősségét a gazdaság helyreállításában. Ehhez képest a magyarok felfogásában az utolsó helyen szerepelnek az állampolgárok (3%), azaz maguk a fogyasztók a legkevésbé sem vennék magukra a gazdaság beindításával járó plusz terheket.

A kormányzat felelőssége

A magyar lakosság, az oroszokhoz hasonlóan az állam gondoskodására támaszkodik leginkább (88% és 91% említés), míg számos európai nemzet, így például a lengyel, a román, a francia a globális átlagnál jóval kevésbé várja el a kormányzat gazdaság-helyreállító intézkedéseit, és gyakran a nagyvállalatokat (Románia esetén magukat a lakosokat) is nagyobb felelőséggel ruházza fel.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!