Nem állunk túl jól a megtakarításokkal regionális viszonylatban
Fotó: Shutterstock

Belenéztek a magyarok zsebébe, ez van benne

Több európai országban, köztük Magyarországon is felmérték, mennyit tud félretenni a lakosság a keresetéből, és milyen céllal gyűjtögetnek az emberek. A kutatás eredményeit most publikálták.


Az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felmérése 23 országban mérte fel a lakosság megtakarítási lehetőségeit 2022 második felében. A kutatás arra jutott, hogy a magyar válaszadók nagyjából harmadának (35 százalék) egy havi jövedelménél kevesebb megtakarítása van. 29 százalékuknak körülbelül egy hónapra, 19 százaléknak pedig legfeljebb 3 hónapra lehet elég a félretett pénze.

A felmérés rámutat, hogy egy átlagos európai a jövedelme valamivel kevesebb mint 20 százalékát tudja félretenni. Ehhez hasonló adatot mértek hazánkban is, bár a Telex megjegyzi, hogy a magyar jövedelem uniós átlag alatt van.

A magyar válaszadók 31,4 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem marad pénze a hónap végére. Régiós összevetésben a lengyel megkérdezettek 27 százaléka, valamint a csehek 14 százaléka nyilatkozott ugyanígy.

A legtöbbeknél a gyűjtögetés oka egy általános tartalék felhalmozása, de sokaknál vésztartalék képzése arra az esetre, ha elvesztenék a munkájukat. Viszont szembetűnő, hogy egyre kevesebben gyűjtenek lakásra, esetleg a gyermekeiknek, unokáiknak.

Kiderült, mit tennénk először pénzzé, ha megszorulnánk

Némileg más eredményekről számolt be a BÁV Zrt. A cég decemberben végzett reprezentatív kutatást hasonló témában, melynek eredményeit januárban publikálta. Az alapján nőtt a megtakarítással rendelkezők száma Magyarországon, sőt azoké is, akik egy évnél hosszabb időre elegendő tartalékkal rendelkeznek. Az előző, áprilisi kutatáshoz képest 39 százalékról 28 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik nem rendelkeznek semmilyen tartalékkal.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy ez a tartalék a megkérdezettek csaknem 30 százalékánál legfeljebb 3 hónapra lenne elegendő. Anyagi probléma esetén, aki teheti, először saját megtakarításához nyúl, vagy a családtól, barátoktól kér kölcsön, ez utóbbi megoldás jóval népszerűbb most, mint áprilisban volt - áll a közleményben. Azonban a megtakarítással rendelkezők közül 42 százalék még nem nyúlt hozzá tartalékaihoz, és nem is számít arra, hogy erre szükség lehet.

A válaszadók 20 százaléka szerint a közeljövőben adódhat olyan helyzet, hogy szükség lesz erre, és 38 százalék azoknak az aránya, akiknek már hozzá kellett nyúlniuk megtakarításaikhoz, még ha nagy részük, az összes megkérdezett 25 százaléka, igyekszik is azt rendre visszapótolni.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a legtöbben ingatlanjukat, autójukat és háztartási ingóságaikat tennék pénzzé szükség esetén. A könnyen mozgósítható megtakarítások közül a készpénz és a hagyományos bankbetét a legnépszerűbb, de egyre keresettebb a nemesfém is. A közlemény az elmúlt évek kihívásaival magyarázza a tartalékképzés felértékelődését.

The Conversation

Ne hagyd ki!