30-50 százalékos áremelést említett a megkérdezett szakemberek többsége
Fotó: Shutterstock

Nem az a kérdés, hogy drágultak a bútorok, hanem az, hogy mennyivel

Kiugróan magas áremelkedésről számolt be a bútorágazat több hazai szereplője egy friss kutatásban. A jelek szerint az ukrajnai háború is ront a helyzeten.


Másfélszeresükre is drágulhattak bútorok

A bútorszakmában dolgozó szakembereket, például asztalosokat és értékesítőket kérdeztek meg egy új kutatásban arról, hogy mennyivel drágulhattak a bútorok a hazai piacon az elmúlt 12 hónapban – írja a 24.hu.

A felmérést készítő AndaMédia szerint a nagyon eltérő vélemények nem feltétlenül irrelevánsok, hiszen a bútorpiacnak is számos szegmense van, és sokan csak a saját ágazatukba látnak bele. Az eredmények szerint a megkérdezettek

  • 7,7 százaléka jelzett 10 százalék körüli drágulást;
  • 19,2 százalékuk nagyjából 20 százalékost;
  • 23,1 százalékuk körülbelül 30 százalékost;
  • 34,6 százalékuk szerint pedig az árak növekedése elérte az 50 százalékot.

A fennmaradó 15,4 százalék véleménye igen változó volt, azonban túlnyomó többségük 25 százalék feletti árszintnövekedést érzékelt.

Ezért drágulhattak a bútorok

Horváth István, a kanape.net ügyvezetője szerint a drágulás több tényező függvénye. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy a hazánkban kapható bútorok jelentős része Lengyelországban készül. Azok az áruk is, amelyeket német importként reklámoznak, bár onnan érkeznek Magyarországra, jellemzően lenygyel termékek. Az ottani gyártók pedig az alapanyagaikat és az alkatrészeiket leginkább Ukrajnából és Fehéroroszországból szerzik be, az ukrajnai háború azonban betett a szegmensnek.

Nagyon sokat drágult a fa, a fém és a szivacs. A forint gyengesége az euróval és a dollárral szemben is felfelé pumpálta az árakat, valamint az általános infláció is tovább emelte az árszintet. Jó hír azonban, hogy bár drága a bútor, de ellátási zavar nem fenyeget.

Az IKEA már a háború előtt nagy áremelést jelentett be

A tavalyi év legutolsó napján írtunk arról, hogy emelkedtek a bútorgyártáshoz használt nyersanyagok (főként a fa és a különféle fémek) árai, az energiaárrobbanás miatt pedig egyre többe került a szállítás, ráadásul az ellátási láncok továbbra sem működtek zökkenőmentesen, ezért árat kell emelnie az IKEA-nak. A svéd bútorgyártó akkori közleménye szerint világszerte átlagosan 9 százalékos drágulásra lehetett számítani.

Az áremelkedés mértéke az egyes piacokon azonban eltérő lehet a különböző mértékű infláció miatt. Ez pedig nem jelentett jó hírt a magyar vásárlóknak, hiszen Magyarországon már akkor az egyik legmagasabb volt Európában a pénzromlás mértéke. A KSH pedig már tavaly októberben 13 százalékos bútordrágulást mért 2020-hoz képest idehaza.

Továbbá az IKEA nem is kalkulálhatott az ukrajnai háború okozta válsággal, ami még tovább emelheti a bútorszektor árait.


Ne hagyd ki!