Pikáns nyúlpörkölt boros-paradicsomos mártásban
Fotó: Shutterstock

Mi nem, de az európai ínyencek rácuppantak erre a magyar termékre

A nyúlhús ugyan eleget tesz az egészséges táplálkozás elvárásainak, mégis szinte eltűnt a magyar gasztronómiából. Azonban mégis épül rá iparág hazánkban, igaz, 85-90 százalékban exportra termel. Megmutatjuk, hogyan áll az ágazat napjainkban idehaza.


Továbbra is fut a nyúlágazat

Jelenleg nagyjából 60-65 nyúltelep létezik hazánkban, amelyek kizárólag magyar nemesítésű és születésű tenyészállatokkal foglalkoznak. A teljes állományuk körülbelül 100-105 ezer egyedre és azok szaporulatára tehető . Emellett két vágóhíd működik Magyarországon, amelyek csakis hazai alapanyagból dolgoznak. Tavaly nagyjából 4,3 millió nyulat vágtak le az említett üzemek, ami a teljes európai termelés 3,5 százaléka. Ezzel a mennyiséggel pedig a kontinens negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa vagyunk. Az itthon készített nyúltermékek java uniós exportra készül – írja az Agrárszektor. hu.

Így áll a hazai iparág

A hazai nyúlfajták egyébként megfelelnek a nemzetközi piaci igényeknek, hiszen 5-10 hetes koruk között naponta átlagosan 40-50 grammal gyarapodnak és így a 10. hétre elérik a 2,6-2,8 kilós élősúlyt, a vágási kitermelésük pedig legalább 60 százalékos.

A szigorú uniós állatvédelmi előírások azonban nem könnyítik meg a hazai nyúltenyésztők életét sem. Voltak ugyan támogatások az állatok tartására is a közelmúltban, viszont a szakértők szerint igen nagy szükség lenne rá, hogy növekedjen a nyúlhús hazai fogyasztása, ami jelnetős bevételeket jelenthetne az iparágnak.

Azonban amíg ez nem következik be, addig más piacokon próbálkoznak a kereskedők. Az eddigi uniós felvevőpiacok mellett a közelmúltban megnyílt egy EU-n kívüli, jelentős fogyasztó ország, Kanada is a magyar nyúlexport előtt, amely a szakértők szerint új lendületet adhat a hazai ágazatnak.

Itthon miért nem fogyasztjuk?

A magyar nyúlhúsnak magas a fehérjetartalma, valamint alacsony a zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma, ami megfelel az egészséges táplálkozás elvárásainak. A hazai termelés is igen jelentős, itthon azonban mégsem fogyasztjuk.

Korábban több kampány indult a nyúlhúsfogyasztás népszerűsítése érdekében, ami eredményeképpen az évi 15-20 dkg/fő-s fogyasztásunkat sikerült megduplázni. Manapság azonban ismét visszaesett a hús hazai kereslete a 20 dkg-os szintre.

A szakértők a jelenség okát több mindennel magyarázzák, azonban kettőt tartanak közülük igazán meghatározónak. Az egyik a cukiságfaktor: sokkal jobban sajnáljuk az aranyos nyulakat elfogyasztani, mint például a baromfikat. A másik pedig a nyúltermékek meglehetősen magas kilónkénti ára lehet, mely nagyjából a következőképpen alakul manapság:

  • máj: 1650 forint
  • lapocka: 2000 forint
  • darált nyúlhús: 2500 forint
  • comb: 3100 forint
  • friss nyúlgerinc: 6500 forint.

Ne hagyd ki!